MALI TRIKOVI VELIKIH MAJSTORA: Evo kako da GAJITE CVEĆE, a da vam ulepšava dom tokom CELE GODINE

Cveće je izraz ljubavi, poštovanja i nežnosti. Iako se često poklanja u buketu, kutiji i drugim cvetnim aranžmanima, pravo uživanje u svakoj latici i listu poznaju oni koje privlači gajenje cveća.

Pixabay.com

Da bi svaki cvet oživeo, pružao mirisne note tokom čitave godine, a izgledao savršeno, potrebno je posvetiti mu pažnju i pružati hranljive materije.

Supstrati, treset i voda, samo su deo hranljivih materija koje je neophodno pružiti biljkama, bez obzira na tip, vrstu i vreme cvetanja. Zemljište je izvor prvih klica, kao i mesto koje zahteva pravilnu sadnju i održavanje biljaka.

Pozicioniranje saksija, žardinjera i drugih oaza cveća, veoma je važno da bude odgovarajuće.

Zemlja za cveće je veoma važna za uspešno gajenje cveća

Zemlja za cveće je mesto u kojem se biljke sade i provode svaki trenutak svog rasta, razvoja i cvetanja. Supstrati, odnosno sitna zemlja za cveće vrlo značajno utiču na stanje biljke i kvalitet njenog razvoja. Treset je neophodan za hranljiv rast, jer kao zemlja koja je formirana od Sphagnum mahovine, izvor je brojnih hranljivih sastojaka. Postoji beli i crni treset, koji se razlikuju u stepenu kiselosti i načinu dobijanja sa plodnih polja.

Kada je u pitanju treset, cena zavisi direktno od toga koji supstrati su u pitanju. Beli treset je površinski, vrlo kiseo, svetle boje i sa jasno izraženim vlaknima od mahovine. Za razliku od njega, crni treset je dobijen iz dubinskih slojeva, tamniji, sličniji bojom i izgledom zemlji, kao i bez primetnih delova mahovine. Kada se bira treset, cena se izražava u zavisnosti od količine, najčešće prema paletama u određenom broju litara.

Pozicioniranje cveća bitno je za pravilan rast

Mesto na kojem se nalazi cveće odmah nakon sadnje utiče na njegov rast i razvoj. Treset, kao i drugi supstrati, treba da bude izložen određenim uslovima u pogledu svetlosti i vazduha, kao i temperature i pojave vlage. Važno je istaći da svaka vrsta cveća zahteva određenu negu.

Nijednoj ne pogoduje previše sunca, vlage, mnogo vazduha i vetra, niti previsoka ili preniska temperatura. Bez obzira na to, za uspešno gajenje cveća potrebno je upoznati se detaljno šta određena vrsta zahteva. Supstrati, odnosno zemlja za cveće i konkretna vrsta treseta samo su polazna osnova za kvalitetnu sadnju cveća.

Raspored cveća i izbor saksije utiče na razvoj

Ukoliko se gajenje cveća bazira na sadnji više različitih sadnica u jednu žardinjeru ili saksiju, važno je da svaka ima dovoljno prostora. Isto tako, ako se bira jedna vrsta cveća koja ne cveta u lozu ili veći žbun, nema potrebe za velikim žardinjerama. Izbor saksije bira se prema vrsti cveća. Velika većina biljaka je otporna na izbor, bilo da se radi o plastičnoj, keramičkoj ili betonskoj saksiji. Žardinjere su uglavnom većih dimenzija i izrađene od čvršćih i otpornijih materijala. Da bi gajenje cveća rezultiralo cvetanjem i razvojem kakav se očekuje, izbor saksije ne treba da sprečava širenje korena, niti rast biljke.

Gajenje cveća čitav je posao koji zahteva posvećenost, vreme i pažnju. Neophodno je da se obezbede supstrati, a treset je važan deo pravilne sadnje i kvalitetnog razvoja. Cveće koje se gaji uz predviđena uputstva, obezbeđene optimalne uslove rasta, kao i pravilnu negu i zalivanje, imaće stabilan razvoj dugi niz godina. Cveće je prosto mnogo više od biljke, mnogima i deo porodice.

LEKOVITE BILJKE ZA SVAKI STAN: Neguju se lako, a neverovatno su KORISNE I ZDRAVE