MEKANI i HRSKAVI: Domaći ‘trouglići’ sa spanaćem i sirom

Mekane i ukusne kiflice sa spanaćem i sirom spadaju u omiljena peciva svim generacijama.

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 1 kesica kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 50 g istopljenog putera
  • 1 kašika ulja
  • vode i soli po potrebi
  • 1 kg spanaća
  • 150 g sira
  • 3 jaja
  • 2 kašike pavlake
  • žumance i susam za premazivanje

Priprema:

Prvo pripremite kvasac, s tim što ćete istresti kesicu ili ako je svež razmrviti, dodati malo šećera i 50 ml mlake vode pa ostavite na toplom mestu oko 10 minuta.

U međuvremenu, uzmite veću posudu pa u nju prosejte brašno, napravite rupu u sredini pa dodajte so, nadošli kvasac pa pomešajte s preostalom vodom. Umešajte rastopljeni maslac, i malo ulja i zamesite glatko testo. Ostavite neka se testo diže na toplom mestu.

Napravite fil tako što ćete oprati spanać, dodati umućena jaja, sir i pavlaku i malo soli.

Kad je testo nadošlo, staviti na radni sto pa razviti oklagijom. Prepoloviti na pola, tako da imate dve jufke. Posuti fil po čitavom testu.

Zaviti kao za pitu, ali seći nožem na trougliće. Premazati žumancetom i posuti susamom. Staviti da se peku u zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 15-20 minuta.