MEKSIKO: Karipski raj za savršeno putovanje

Ko je u potrazi za šarmom i egzotikom dalekih destinacija, u Meksiku će naći sve što poželi. Jedna od najuzbudljivijih svetskih destinacija otvara svoja vrata svima onima koji vole kompletni doživljaj i potpuno uranjanje u kulturni i prirodni fenomen mesta i načina života.

Pixabay.com

Putovanje u Meksiko nije samo uživanje u prelepim, peskovitim plažama na Karipskom moru, u egzotičnoj hrani ljućoj od leskovačkih specijaliteta, u rumu i kokosu, to je jedan kulturološki šok koji vas prodrma i natera na razmišljanje. Putovanje koje nas mami da upoznamo zemlju Fride Kalo, marijača, zemlju bogate kulture, razvijene religije i stare mitologije, neprikosnovene arhitekture koja je postojala i pre dolaska Evropljana koji su u potpunosti preoblikovali život ove srednjoameričke zemlje.

Kada govorimo o poseti Meksiku, uglavnom imamo na umu poluostrvo Jukatan I čuveno mondensko odmaralište Kankun.

Kankun – mesto iz snova

Kankun je poznat širom sveta po svojim spektakularnim plažama sa belim peskom i po fascinantnom moru obojenim u tirkizno plave tonove. Sa jedinstvenim prirodnim fenomenima, kulturom Maja koju morate upoznati, aktivnostima na vodi i adrenalinskim avanturama, sa internacionalnom kuhinjom, prostranim terenima za golf, sofisticiranim spa sadržajima – Kankun je s pravom poneo titulu mesta iz snova. Ovde ćete uživati još i u ekskluzivnim tržnim centrima, tipičnim pijacama rukotvorina, ali i predstavama, barovima i noćnim klubovima koji su proslavili ovaj kraj.

Plaže  Kao puder beli pesak, tirkizno plavo more, gomila barova i kafića gde možete popiti omiljeni koktel, pogled koji je neprocenjiv, izvanredna hotelska infrastruktura – plaže Kanukna su idealne za sve tipove odmora i po svačijem ukusu. Ovde je sezona idealna za posetu od oktobra do maja, tako da veliki broj posetilaca iz Evrope i Amerike zamenjuje hladnu jesen ili zimu za romantične šetnje na plažama Kankuna.

Izdvojili smo nekoliko najbolje ocenjenih plaža po svetskim standardima koje će vas u potpunosti opčiniti i ostaviti bez daha. To su: Las Perlas (izrazita plava zastava), Chac Mool (izrazita plava zastava), Marlin – (izrazita plava zastava), Ballenas, Delfines – (prepoznatljiva plava zastava), Koral – (Distinktivna plava zastava), (prikladno za kućne ljubimce),El Ninjo – (izrazita plava zastava)

Stvari koje treba uraditi Upoznajte Kankun koji se ne može propustiti.

1.     Playa Delfines – vidikovac Ne možete napustiti Kankun a da niste napravili fotografiju na ovom čuvenom vidikovcu, gde ćete imati najbolju pozadinu koju možete da zamislite – impozantno Karipsko more. To će nesumnjivo biti najbolja slika ovog raja koju napravite za vreme boravka u Meksiku!

2.     Podvodni muzej umetnosti (MUSA) MUSA, Podvodni muzej umetnosti, nalazi se u Nacionalnom morskom parku Kankuna i Isla Mujeresa. Ima više od 500 skulptura postavljenih na morskom dnu raspoređenih u tri galerije: galerija Manchones, u Isla Mujeresu gde se skulpture nalaze na 8 metara, Galerija Punta Nizuc i Galerija Punta Sam, obe u Kankunu, sa skulpturama na dubini od 4 metra.

3.     Mercado 28 Smešten u centru grada, Market 28 je prava ikona grada Kankuna. Ovde možete pronaći ogromnu količinu meksičkih suvenira i rukotvorina, a takođe i tipičnih restorana hrane sa veoma dobrom atmosferom. Jedan savet: ako kupujete sombrero kao suvenir, vodite računa o veličini prtljaga koji staje u avion!  

4.     Palapas Park Ako želite da provedete dan kao tipični Kankunjani, definitivno morate da odete na ovo mesto. Smešten u srcu grada, samo nekoliko blokova od Mercado 28, možete jesti meksičke grickalice, kupiti sneg za ublažavanje vrućine, kupiti hipi rukotvorine i gledati javne predstave. Obavezno probajte ukusne „markuesitas“, neku vrstu umotanog krema koji se obično puni sirom. Tipično predjelo za ovaj region.

Priroda i avantura

Pixabay.com

U Kankunu i njegovoj okolini ističu se divne prirodne atrakcije kao što su veličanstvene mangrove, bujna džungla i mistične cenote gde možete uživati ​​u bezbrojnim avanturističkim aktivnostima. 

Ronjenje

Istražite dubine Karipskog mora i otkrijte sva prirodna čuda koja ga naseljavaju, posetite potopljene brodove ili obiđite podvodni muzej, nećete verovati šta vaše oči vide.

Neka mesta za ronjenje u Kankunu:

  • Punta Kankun, jedna od najpopularnijih destinacija sa šarenim koralnim formacijama gde je lako pronaći mante, barakude i ajkule.
  • Čitalski grebeni, idealno je mesto za početnike gde možete videti jastoge, raže i škarpine.
  • C58 Minolovac, to je brod iz Drugog svetskog rata koji je u dobrom stanju na dubini od 24 metra. Zbog jakih struja ovo je mesto isključivo za profesionalne ronioce.
  • Punta Nizuc, idealno mesto za ronjenje sa maskom i disalicom sa velikom raznolikošću morskog života gde možete pronaći jastoge, škarpine i mante, između ostalih. Dubina je oko 10 metara.

Sportski ribolov Kankun je jedno od najboljih centara za sportski ribolov na svetu! Sportski ribolov u Kankunu je na principu „uhvati i pusti“ i traje po sezonama. Od februara do aprila najveći ulov su vodena riba, barakuda, mala ajkula, škarpina i plavi marlin. Od aprila do avgusta naći ćete plavog marlina, ribu jedrenjak, tunu i mahi-mahi. U Kankunu postoje fantastične mogućnosti za pecanje. Možete se uključiti u privatne i grupne čartere i oni će vam pružiti sve što vam je potrebno kao što su štapovi, pribor, mamac, dozvole i ručak. Za pecanje u Meksiku potrebna je posebna licenca, pa se uverite kada rezervišete turneju da li je to uključeno u cenu.Rezervišite ekskurziju sportskog ribolova i zagarantovan vam je uzbudljiv dan!  

Cenote U neposrednoj blizini Kankuna naći ćete ova jezera u mistična mesta gde možete plivati, roniti, roniti ili jednostavno razmišljati i opuštati se uz njegovu jedinstvenu lepotu. Cenote su u suštini velike vrtače ili pećine, koje se obično nalaze u sedimentnoj krečnjačkoj steni, koje su se tokom vremena napunile hladnom vodom.  Širom poluostrva Jukatan, hiljade cenota su postale popularna mesta za lokalno stanovništvo i putnike da se rashlade od vrućine džungle.  

Veliki točak Kankuna Danju ili noću, bićete svedoci pogleda iz snova na vašu prelepu destinaciju. Nalazi se u centru grada, u čuvenoj „hotel zoni“ koja je živa tokom celog dana i u kojoj sve vrvi od turista i posetilaca. Dodirnite nebo i uživajte u nesvakidašnjem panoramskom pogledu na grad.

Obilazak džungle

Vozite se gliserom kroz kanale lagune Nichupte i divite se veličanstvenosti mangrova dok ne stignete do Punta Nizuc gde možete roniti i diviti se grebenima sa šarenim ribama i drugim vrstama morskog života. Obilazak koji ne možete propustiti kada posetite Kankun!

Čičen Ica piramide i Tulum

Na samo nekoliko sati vožnje nalaze se neke pretkolumbijske ruševine kulture Maja, piramide Maja Čičen Ica i grad sa zidinama na obali mora u Tulumu. Ako nikada ranije niste posetili meksičke piramide, one će vas sigurno oduševiti. Drevni gradovi prostiru se na hektarima zemlje sa ruševinama u tako odličnom stanju da zaista možete da osetite za šta su Maje bile sposobne. Grad sa zidinama u Tulumu je posebno zanimljiv jer je to jedna od retkih ruševina koje su pronađene pored okeana, stvarajući slikovite slike koje nećete naći ni na jednoj drugoj piramidi.

Noćni zivot

Mogućnosti zabave koje Kankun nudi svojim posetiocima i koje su ga proslavile obuhvataju diskoteke i noćne klubove sa impresivnim svetlosnim predstavama, akrobate i najbolje DJ-eve na svetu kao i jedinstvene barove sa širokim izborom pića i koktela.

Za one koji žele nešto mirnije veče, možete uživati ​​u zabavnoj večeri na piratskom brodu, ili autentičnoj meksičkoj zabavi u tavernama.

Meksiko je omiljena destinacija Amerikancima koji u toplijim krajevima i drugačijoj kulturi traže predah od ubrzanog zapadnjačkog života. Za šta god da se vi odlučite od ponuđenih atrakcija, budite sigurni da ćete beskrajno da uživate i da će predviđeni odmor u meksičkom raju da proleti za čas.