MENJAJU UKUS I GUBE HRANLJIVA SVOJSTVA: Ove namirnice ne treba čuvati u zamrzivaču

Nije svaka hrana koju je dozvoljeno zamrzavati jednako ukusna i zdrava kao pre dubokog hlađenja.

Pixabay

Koliko puta vam se desi da vam nakon ručka ostane hrane pa ostatak stavite u zamrzivač “da se ne baci”?

Međutim, mnogi ne znaju da pojedine namirnice nikako ne treba zamrzavati jer u tom slučaju gube svoja hranljiva svojstva.

Mleko i mlečni proizvodi

Ako mleko stavite u zamrzivač ono će se zgrudvati. Zamrznuto mleko nije nezdravo, ali će odmrznuto imati drugačiji ukus i teksturu. Rok trajanja mleka u zamrzivaču je tri meseca.

Voće

Mnogi pribegavaju zamrzavanju voća kada žele da pripremaju smuti, ali nisu svesni koliko je to loša ideja.

Za kvalitetno zamrzavanje voća temperatura bi trebalo da bude mnogo niža, te se preporučuje kupovanje smrznutog voća.

Ostaci pržene i pohovane hrane

Sve što je bilo ukusno i hrskavo, gubi teksturu prilikom zamrzavanja. Zato dobro procenite koliko vam pohovanih bataka ili tikvica treba i ubacite ih u vruće ulje, a ostatak stavite u zamrzivač pre prženja a ne posle njega!

Tečnost u tegli i flašama

Ako ne želite da skupljate komadiće stakla, izbegavajte zamrzavanje tečnosti u staklenim posudama.