METOD ČIŠĆENJA ORGANIZOVANE MAME: Trikovi kako da vam dom uvek bude UREDAN

Ne morate da provedete ceo dan čisteći da bi vam kuća zablistala – naprotiv! Ovako se organizujte i vaš prostor će uvek biti čist.

Čišćenje Domaćica
Pixabay.com

Džema Brej iz Mančestera osmislila je “metod čišćenja organizovane mame” i tvrdi da čišćenje ne treba da vam uzima mnogo vremena. Ova majka troje dece tvrdi da njen sistem čišćenja, koji podrazumeva da svakog dana izdvojite pola sata za to, pomaže da vam kuća uvek bude blistavo čista.

“Čvrsto verujem da treba da naučimo da napravimo balans između čišćenja i života. Ne možete da ostavimo kuću prljavu, ali čišćenje ne treba da vlada našim životom. Moj sistem zahteva oko pola sata čišćenja svakog dana, od ponedeljka do petka”, kaže Džema, dodajući da je jako važno da se držite utvrđenog rasporeda čišćenja.

Prema njenom metodu, svaka prostorija ima svoj dan za čišćenje – dnevnu sobu čisti ponedeljkom, spavaće sobe utorkom… i to se nikada ne menja.

“Svakog petka jedna prostorija se detaljnije čisti, i to se rotira – jednog petka je to dnevna soba, sledećeg spavaća…”, objašnjava ova mama, dodajući da je vikend slobodan za odmor.

Evo preciznijeg plana koji će vam pomoći da vam kuća uvek blista.

Ponedeljak – dnevna soba

Sklonite sve što tu ne pripada, usisajte, prebrišite prašinu i ovlaš prebrišite prozore.

Utorak – sobe

Promenite posteljinu, vratite na mesto sve stvari koje nisu na svom mestu, obrišite ispod kreveta, usisajte i obrišite prašinu.

Sreda – hodnik i stepenice

Podrazumeva se da sklonite sve stvari koje nisu na svom mestu, usisate i obrišete pod.

Četvrtak – kuhinja

Obrišite šporet, mikrotalasnu pećnicu, prebrišite frižider i bacite hranu koja vam duže stoji. Takođe, očistite sudoperu, radne površine, vrata radnih delova, usisajte i prebrišite pod.

Svakog petka detaljnije očistite po jednu sobu, evo njenog rasporeda.

Prva sedmica – dečja soba

Pospremite igračke i sklonite odeću koja nije odgovarajuće veličine, prebrišite police, ogledala i prozore, usisajte i obrišite ispod nameštaja.

Druga sedmica – dnevna soba

Očistite tepihe, operite prekrivače sa kauča, očistite prašinu, usisajte iza i ispod nameštaja.

Treća sedmica – kuhinja

Izaberite dva-tri viseća dela koja ćete detaljnije da očistite i da sklonite stvari koje vam ne trebaju, očistite rernu.

Četvrta sedmica – spavaće sobe

Očistite police i noćne ormariće, obrišite prozore, usisajte, obrišite pod. Rasklonite odeću i druge stvari koje nisu na svom mestu.

loading...