GLUMAC MIODRAG RADONJIĆ ZA DNEVNO.RS: “Inspektor Zoran je u 2. sezoni serije “Ubice mog oca” jako zastupljen lik”

Miodrag Radonjić
Privatna arhiva

"Ne bih igrao u rimejku filma sa idejom da kopiram nešto što već postoji. Snimao bih film po tekstu po kom je već snimano, ali samo ukoliko taj novi film odgovori na neka pitanja na koja prethodni nije odgovorio. U suprotnom, besmisleno je raditi "rimejk"."

 

Iako mlad, glumac Miodrag Radonjić već ima zavidnu karijeru i spisak uloga na kojem bi mu pozavidele i neke mnogo starije kolege. Ovog rođenog Beograđanina i jednog od najdarovitijih studenata profesora Dragana Petrovića Peleta publika najviše pamti po ulogama u hit serijama RTS-a “Ubice mog oca” i “Čizmaši”.

Ipak, Miodrag je ostvario značajne uloge i u pozorištu i na filmu, a nedavno se oprobao i u Holivudu. Snimanje filma “Missing in Europe” završeno je, a upravo o ovome, njegovoj karijeri, uzorima i, naravno, 2. sezoni serije “Ubice mog oca” pričao je za Dnevno.rs.

  • Zašto ste izabrali glumu, obzirom na položaj ove profesije u Srbiji?

Kada sam birao glumu imao sam 18 godina, pošto sam upisao FDU posle treće godine gimnazije. S obzirom na godine i iskustvo koje sam imao, rekao bih da je jedino što me je tada vodilo bilo srce. Pojma nisam imao u šta se upuštam, ali u tome i jeste bila lepota.

  • Da li nekoga na koga se ugledate u glumačkom svetu?

Imam više uzora od kojih “kradem” ono što prepoznajem kao dobro za izgradnju svog glumačkog izraza. Od stranih glumaca definitivno sam siguran da je najtačniji i najkompletniji glumac ikada Denijel Dej Luis. To je i potvrdio sa tri Oskara. Međutim, gluma je čudna stvar gde publika traži šarm i harizmu. Tako na primer, Luisovi filmovi nisu mnogo gledani, naročito ovi noviji, jer je on toliko moćan i analitičan da ih “pojede” – film postane nebitan u odnosu na njegovu ulogu.

 

Glumci sa ovih prostora, pak, poseduju neverovatan dar šarma i neke dečje igre. U tom smislu se divim Bori Todoroviću, Danilu Stojkoviću, Aleksandru Berčeku, Draganu Nikoliću… još mnogo njih bih mogao da nabrajam… 

 

  • U rimejku kojeg filma biste voleli da glumite? 

Ne bih igrao u rimejku filma sa idejom da kopiram nešto što već postoji. Snimao bih film po tekstu po kom je već snimano, ali samo ukoliko taj novi film odgovori na neka pitanja na koja prethodni nije odgovorio. U suprotnom, besmisleno je raditi “rimejk”.

  • Šta je veći izaziov za glumca – pozorište ili film?

Tu nema pravila! Izazov je uloga, scenario, ekipa sa kojom stvaraš, a to se odnosi i na film i na pozorište.

 

  • U seriji “Ubice mog oca” tumačite lik inspektora Zorana. Da li je vaš lik pozitivac ili negativac?

Na ovo pitanje nemam prava da odgovorim s obzirom da je Zoran u drugoj sezoni jako zastupljen lik i ne bih da otkrivam publici šta ih čeka. Počinjemo snimanje uskoro.

  • Znači, gledaćemo vas u drugoj sezoni?

 Da.

 

  • Glumili ste u holivudskom filmu “Missing in Europe”. Koju ste ulogu tumačili i kada će domaća publika imati priliku da vas vidi u tom ostvarenju?

U tom filmu sam tumačio ulogu Dragana, negativca koji po beogradskim klubovima i noćnim barovima zavodi turistkinje i posle ih predaje lancu trafikinga. Premijera tog filma je u junu u Los Anđelesu, zvali su me da prisustvujem, ali nažalost to nije tako jednostavno. Domaća publika će imati priliku da pogleda taj film kod nas na jesen.

  • Šta gluma predstavlja za Vas?

Neku ličnu potragu za smislom.

  • Osim na malim i velikim ekranima, publika ima prilike da vas gleda i u pozorištu. U kojim predstavama trenutno igrate?

Igram u “Malim Tajnama” u pozorištu Madlenijanum i u predstavi “Osvrni se u gnevu” u Šafarikovoj 7.