Mislite da je ovo običan četvrtak? Širom sveta večeras se dešava PRAVA MAGIJA, a deo nje STIŽE I U BEOGRAD

Kafić
Pixabay.com

Jedan sat posle ponoći, svakog trećeg četvrtka u novembru, iz malih francuskih sela i gradova regije Božole, oko milion boca novog Božolea (Beaujolais Nouveau), kreće svoj put ka svetu koji željno čeka magiju najmlađeg vina. U jutro ovog trećeg novembarskog četvrtka prodavci dočekuju prve kupce uzvicima: "Le Beaujolais Nouveau est arrivé!" ("Novi Božole je stigao!") Nešto što je počelo kao lokalni fenomen, preselilo se i na druge kontinente, i preraslo u pravu trku oko toga ko će pre ovo vino poslužiti!

 

Pitanje je prestiža da se novi Božole proba prvog dana po otvaranju. U Francuskoj postoji čak i zakon koji se tiče upravo ovog vina – 1938.godine zakonom je tačno utvrđeno gde, kada i kako novi Božole stiže do svojih ljubitelja i tu nema izuzetaka!

Severno od francuskog grada Liona, na prostoru od približno 80 000 hektara (Novi Božole se pravi isključivo od sorte gammay/game), prostire se živopisna regija Božole u kojoj oko  4000 uzgajivača živi od uzgaja grožđa, od kojih je najpoznatiji Žorž Dibef, koji je ovo vino i uzdigao do reputacije kakvu danas ima.

Ukupno se proizvede oko 40 miliona boca ovog vina, a oko 15 miliona nađe svoj put do ljubitelja širom sveta, od trećeg četvrtka novembra do maja naredne godine.

Grožđe ove regije mora se ubrati ručno, što regiju Božole(zajedno sa regijom Šampanj) čini jedinstvenom. Ukus novog Božolea se opisuje kao voćni i resak. Upravo zbog odsustva tanina u njemu, novi Božole je najsličniji belom vinu, pa ga vole i jedni i drugi ljubitelji ovog “pića bogova”.

 

Davnih vremena, ovo vino je u narodu bilo poznato kao “kočijaško” jer je lagano i jeftino, a trebalo ga je i brzo popiti zbog kratkog veka trajanja, te ono za enologe nije previše interesantno. U njemu treba uživati zbog magije koju sa sobom nosi, iz bajkovitih francuskih vinograda…

Ispijanje mladog vina potiče iz Francuske, a kod nas se dan novog Božolea masovnije obeležava od 2011. godine kada se uključila i francusko-srpska privredna komora. Danas se dan Božolea obeležava u svim vinotekama i wine-barovima i iz godine u godinu je sve više ljubitelja mladog vina kod nas – kaže za Dnevno.rs Boris Najdanović, suvlasnik Vino bar&shop-a i dodaje da će i u ovom beogradskom baru večeras tradicionalno biti otvoreno Božole vino koje ćete svi prisutni moći da probaju.

Naš odgovor na Božole je mlado vino nastalo od tada veoma rasprostranjene sorte portugizer. On je kod nas poznat i pod imenom “Svatovac”, jer je bio spreman za konzumaciju u vreme jesenjih slava i svatova.loading...