MNOGI GREŠE, NEMOJTE I VI! Ovo je jedini ispravan način kako da DEZINFIKUJETE KUĆU!

Kako i čime pravilno dezinfikovati kućne površine?

čišćenje
Pixabay.com

Još uvek mnogo nepoznanica okružuje korona virus, odnosno COVID-19, a među obaveznim merama preventive svkakako je i dezinfikovanje svih površina sa kojima smo u kontaktu.

Kako dezinfikovati stan?

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdao je saopštenje o pravilnom načinu čišćenja i dezinfikovanja kuće. Kako navodi CDC, korona virus može da opstane od par sati pa do par dana na različitim površinama, a površine mogu da se čiste i dezinfikuju, pri čemu treba obratiti pažnju na razliku.

Čišćenje je uklanjanje bakterija, prljavštine i nečistoća sa površina. Čišćenje ne ubija bakterije već ih uklanja, smanjuje njihov broj i smanjuje i rizik od širenja infekcije.

Dezinfekcija, s druge strane, ubija bakterije na tretiranim površinama. Pravilan postupak bio bi prvo očistiti, pa onda dezinfikovati tretiranu površinu.

NA ŠTA OBRATITI PAŽNJU?

Redovno čistite i dezinfikujte često korišćene površine poput kvaka, prekidača za svetlo, stolova, stolica, daljinskih upravljača, slavina, toaleta.

KAKO ČISTITI POVRŠINE?

Poželjno bi bilo da pri čišćenju koristite jednokratne rukavice koje ćete baciti po upotrebi.

Ako je površina prljava, prvo je očistite deterdžentom, a tek onda pristupite dezinfekciji.

ČIME DEZINFIKOVATI?

Razblaženim izbeljivačima. Pored toga, savetuju se i rastvori sa najmanje 70 odsto alkohola. Za izbeljivače pratite uputstva proizvođača za razblaživanje i nikada ne mešajte izbeljivače sa drugim sredstvima za dezinfekciju.

Opšta preporuka za razblaživanje glasi:

– 5 kašika izbeljivača na 4 litra vode.

– 4 kašičice izbeljivača na 1000ml vode.

Takođe, pri korišćenju sredstava na bazi izbeljivača važi preporuka korišćenja maske za lice jer nagrizaju sluzokožu i time olakšavaju pristup virusima.