MODNA ŠETNJA: Egipatske ogrlice i vizantijski pojasevi ponovo su u modi

Moda je oduvek bila važna, kako muškarcima, tako i ženama. Zanimljivo je posmatrati kako su se dame oblačile i kako se njihov stil menjao kroz vreme. Iz svih tih nekadašnjih kultura ostao nam je bar po jedan odevni predmet.

Stari Egipat

Tkanine su bile od prirodnih materijala. Haljine su bile jednostavnog kroja dužine do pola listova, dok su rukavi bili duži, kraći ili širi. Takva haljina se zvala kalasiris.

Obavezan detalj bile su masivnije ogrlice, koje su se pravile od zlata, dragog kamenja ili raznobojnog stakla. Može se reći kako se moda stalno vraća, budući da su i danas, 4.000 godina posle egipatske civilizacije, ponovo u modi masovne ogrlice.

Foto: Foter/mharrsch / photo on flickr

Grčka

Bio je veoma popularan se hiton, koji je donje odelo zašiveno sa jedne strane. Kostim je oun nabora, ali utegnut u struku. Nose se ogrtači, oblikovani na razne načine. Većina odevnih predmeta bila je bele boje. Neverovatna je činjenica da se upravo iz starogrčke mode najviše detalja pojavljuje i danas, što se može videti po svečanim haljinama, nakitu i tunikama.

Rim

Rimska moda je svoje osnove bazirala na grčkoj. Kostim je pun nabora i asimetričan. Rimljanke nose donje odelo iterior i stolu, razlika je u tome što je stola donje kraće odelo. Ogrtač ili gornje odelo zove se pala, ona može biti raznih boja. Mora se naglasiti da su Rimljanke bile neprikosnovene u pravljenju fizura. Što se mode starog Rima tiče, njen uticaj se ogleda u tunikama, ali stari Rimljani ostavili su nam u amanet i čuvene sandale „Rimljanke”.

Foto:Foter/Internet Archive Book Images / photo on flickr

Vizantija

Kostim je pravih linija strogo određen i šematizova, nema nabora i obavija telo od „glave do pete”. Žene kao donje odelo nose tuniku koja doseže do zemlje i dugačke rukave. Preko tunike ide nešto kraća tunika koja se zove stola. Nosi se bogato ukrašen pojas i okovratnik. Među plemstvom purpurna boja je izuzetno popularna. Materijali su svileni damast i brokat. Vizantija se nekoliko puta vraćala u modu, poslednji put je to bilo u modnoj kolekciji „Dolče i Gabane” 2013. godine i to na taj način da su na odeći štampani motivi Vizantije. Takođe po ugledu na vizantijsku modu nose se i pojasevi.

Foto:www.eupedia.com