MOGU DA UBIJU SVE LJUDE NA ZEMLJI: Ovo su najopasniji otrovi

Otrov
Foter / ˙Cаvin 〄 / photo on flickr

Arsen mase kapi kiše ubije čovjeka za dva sata. No, i to djeluje kao šala u odnosu na...

 

Dominik Burgez iz BritLaba predstavio je najsmrtonosnije otrove na svetu. “Kad razmišljamo o najačim otrovima, većini će na pamet pasti arsen.

Džordž III od Engleske, Napoleon Bonaparte i kineski car Gaungxu svi su redom, smatra se, umrlo od trovanja arsenom, ili tako što ih je neko otrovao ili usled slučajnog trovanja”, kaže on.

Samo 200 miligrama arsena, što odgovarao otprilike jednoj kapi kiše, dovoljno je da ubije nekoga za dva sata. Prvi znak trovanja je metalan ukus u ustima, nakon čega sledi povraćanje, napadi i smrt.

Zvuči jezivo, ali čak i arsen deluje kao praktično neškodljiv kad se uporedi s nekim drugim supstancama koje navodi Burgez. Tetrodotoksin je otrov koji je izdvojen iz balon ribe, ponekad znane i kao kuglasta riba, te iz plavoprstenaste hobotnice (hapalochlaena). Žrtvu ostavlja paralisanu, dok joj telo prolazi kroz jezivu agoniju.

“Jezik i usne počinju peći, u ustima dolazi do prave erupcije pljuvačke i telo se počinje strašno znojiti”, objašnjava Burgez. Sve to dok je žrtva savršeno svesna što joj se dešava, ali se ne može mrdnuti. Smrt nastupa nakon mučenja koje traje šest sati, a protivotrov ne postoji. Neki stručnjaci smatraju da vudu vračevi koriste ili su koristili upravo taj otrov, ali u sićušnim dozama kako bi kod pojedinaca izazvali trans nalik na zombije. Naučna potvrda za ovakvu teoriju još uvek ne postoji.

Najgori otrovi su neretko zaprepaščujuće blizu naših kuća. Jedan od takvih je srčani glikozid digoksin, koji se može pronaći u najobičnijem cveću u našim baštama, kao što su đurđice, oleandar, naprstak i još nekima. Samo dva kilograma tog otrova, vešto raspoređeno i dozirano, bilo bi sasvim dovoljno da se izbriše kompletno čovečanstvo.