MOGU IM POKVARITI DAN: Mladencima pre venčanja ne postavljajte ova pitanja

Zamislite da ste mlada ili mladoženja čiji se datum venčanja približava. Pozitivna trema, ali i stres zbog razmišljanja o tome hoće li sve biti kako treba sigurno su na visokom nivou.

Venčanje Svadba
Pixabay.com

Pored svih stvari koje mladenci trebaju obaviti, sigurno im nisu potrebna dosadna pitanja i konstatacije poput: “Jao, ne znam šta ću obući”, “Možemo li dovesti decu?”, “Kakvu si venčanicu odabrala?” i slično.

Stoga, ukoliko ne želite biti među dosadnim gostima, donosimo vam nekoliko pitanja koja ne biste trebali postavljati kada dolazite na venčanje.

1. Mogu li dovesti decu? 

Osim ako mladenci na pozivnici nisu naglasili da možete dovesti decu, ona verovatno nisu pozvana. Izostavljanje imena dece samo je suptilan način da vam mladenci kažu da na svom venčanju ne žele decu.

2. U koliko sati je venčanje?

Ovo pitanje je tako jednostavno da je najbolje da pričekate pozivnicu. Tamo ćete naći sve važnije detalje o venčanju. Dakle, vreme, lokacija i dress code, sve se nalazi u pozivnici. Ukoliko ste pozivnicu izgubili, pitajte nekoga za koga ste sigurni da je pozvan na venčanje.

3. Kolika je cena po osobi?

Ako ste u potrazi za odgovorima na ovo pitanje, verovatno radite u skladu s pravilom “pokrijte svoj tanjir” u pogledu darivanja mladenaca. Međutim, ovo nikako ne biste trebali pitati. Neumesno je mladencima postaviti ovakvo pitanje. Ukoliko već tražite pravi dar za mladence, nemojte sve gledati kroz novac, razmislite o svom budžetu, vašem odnosu prema paru i o onome što bi im se moglo svideti. Ako nemate dovoljno novca, kupite im neki poklon unutar svog budžeta i podsetite se da je vaše prisustvo za mladence već poklon.

4. Ko je još pozvan?

Shvatamo, pola zabave zavisi od zvanica na svadbi, ali ne smete biti sebični i odbiti doći na svadbu samo zato što vam se neko od zvanica ne dopada. Zapamtite, to je venčanje vašeg prijatelja. Ako želite biti uz mladence, nasmešite se i podnesite to hrabro.

5. Mogu li dovesti osobu s kojom izlazim?

Iako bi vaš prijatelj sigurno pristao kada biste ga pitali da povedete i svog novog partnera, trebate biti oprezni isto kao i na prvom pitanju. Dakle, ukoliko je poziv upućen samo vama, velike su šanse da ipak ne možete dovesti svog novog partnera.

6. Šta obući?

I na ovo pitanje odgovor možete pronaći na pozivnci. Međutim, ako na pozivnici ne postoji dress code, treba znati da stručnjaci za modu predlažu koktel haljine i pantalone i sakoe za muškarce.

7. Slanje poruka na dan venčanja

Ovo nije pitanje, ali dobro je slediti pravilo: ako nije hitan slučaj, nemojte pisati mladoj ili mladoženji na dan njihovog venčanja. Čak ni slatko čestitanje ujutro. To je lepa gest, ali oni imaju toliko toga u glavi na taj dan pa je poslednje što im je potrebno da neprestano proveravaju svoj telefon.

8. Postoje li veganske/bezglutenske/keto opcije hrane?

Osim ako nemate smrtonosnu alergiju na hranu, nemojte gnjaviti mladu i mladoženju o tome šta ćete jesti. Pre nego što krenete na svadbu pojedite nešto u slučaju da ne postoji ništa što bi odgovaralo vašoj ishrani. Tužno, ali takav je život.

9. Mogu li odabrati sto?

Ne. Ako su se mlada ili mladoženja potrudili osmisliti raspored sedenja za stolom, povinujte se njihovim pravilima. Verujte da su vas već stavili s nekim koga poznajete ili bar s nekim s kim imate nekoliko zajedničkih stvari.

10. Imate li nešto protiv ako malo zakasnim?

Ovo je takođe bespotrebno pitanje, jer svakome se može desiti neka iznenadna situacija zbog koje će zakasniti. No, ukoliko već zakasnite, kada ulazite uradite to tiho i da vas niko ne primeti, kako ne biste ometali matičarku pri sklapanju braka.

11. Mogu li nazdraviti? Obećavam da će biti brzo

Oh, hrabri ste za ovo. Osim ako mladenci ne žele da svako kaže nekoliko reči o njima, nema potrebe da i vi držite govor i zamarate goste.