Mogu vam doći glave! MODNI TRENDOVI za koje se ispostavilo da su OPASNI PO ZDRAVLJE

Preterano uske farmerke, one koje izgledaju gotovo kao helanke moderne su već godinama, ali lekari tvrde da ne dozvoljavaju koži da diše, posebno u intimnoj zoni.

pixabay.com

Moda znači mnogo stvari . uzbuđenje, promene, eksperimentisanje i najvažnije – zabava. Međutim, neke stvari povezane sa modom mogu dobrano da oštete vaš čitav zdravstveni sistem.

Jedno istraživanje pokazalo je da je 73 odsto ljudi patilo od bolova u leđima i to sve zbog odeće ili modnih dodataka koje nose. Stručnjak za kičmu i držanje tela Del-Mari Dai otkriva kako moda uništava vaše zdravlje.

Ako već imate loše držanje onda neprikladna, uska ili neudobna odeća i obuća mogu samo da pogoršaju stvari – upozorava ona.

Ovo su glavni krivci.

Uske farmerke

Preterano uske farmerke, one koje izgledaju skoro kao helanke, postale su moderne 2010. godine. Poznate su I pod nazivom “trend iz pakla”, a sve zbog toga što su đavolski neudobne. S obzirom na to da su mnogo uske, lekari tvrde da ove farmerke ne dozvoljavaju koži da diše, naročito u intimnoj zoni, i da zbog toga povećavaju rizik od infekcija.

Korset

Možda izgleda seksi, ali nije čuda radi jedan od najkontroveznijih odevnih komada u istoriji mode. Nosile su ga dame u doba Renesanse, a i danas je popularan, naročito među ženama koje na ovaj način žele da smanje obim struka. Istraživanje stručnjaka pokazalo je da često nošenje korseta umanjuje kapacitet pluća, može da ošteti unutrašnje organe, pa čak i da dovede do deformisanja kičme.

Velike torbe

Postale su moderne 2012. godine, kada je Karl Lagerfeld na modnoj pisti prikazao “Šanelovu” hula hop torbu. Posledice nošenje modernih, glomaznih tašni su bolovi u leđima, deformacije kičme. Ove velike ženske torbe u proseku su teške oko šest kilograma, zbog čega stručnjaci upozoravaju da povećavaju rizik od artritisa.

Cipele sa visokom štiklom

Naročito su opasne one sa tankom, metalnom štiklom, kažu stručnjaci. Postale su popularne pedesetih godina prošlog veka, kada su dame na ovaj način želele da “proslave” svoju ženstvenost. Slično kao i korseti, ove cipele onemogućavaju ženama da stoje u prirodnom položaju, a istraživanja pokazuju da se mogu negativno odraziti i na strukturu mišića i tetiva.loading...