MOLJCI U ORMARU – NOĆNA MORA SVAKE DOMAĆICE: Srećom, postoji JEDNOSTAVAN NAČIN da ih se rešite

Problem sa moljcima u ormaru nije ni bezazlen ni zanemarljiv. Ako ste primetili sitne rupice na majici ili košulji, a ubeđeni ste da ih nigde niste oštetili, onda imate problem sa neprijatnim ꞌgostimaꞌ u domu. Budući da je ovaj problem rešiv i da nema mesta panici, dovoljno je da obratite pažnju na nekoliko važnih stvari.

pixabay.com

U narednim odeljcima saznaćete koji su uzroci pojave moljaca, kao i korisni saveti da ih se rešite u najkraćem mogućem roku.

Kako prepoznati moljce?

Ako mislite da se moljci pojavljuju samo u starim bakinim kredencima ili dotrajalim ormarima, u narednim redovima, potpuno ćemo vas razuveriti. Istina je da današnji tempo i stil života teže modernim i praktičnim stvarima. Za domove  se kupuju moderniji  rasklopivi ormari, koji štede prostor, a iznošena garderoba se donira ili baca. Tako postajemo ubeđeni  da je u našem garderoberu sve uredno, čisto i funkcionalno. Ipak, malim napastima ovo ništa ne znači.

Ako sumnjate da su vam moljci uništili tkaninu, nastojite da ih odmah pronađete i uklonite iz doma. Lako ćete ih prepozati, jer je ova vrsta insekata po izgledu najsličnija leptirima. Imaju krila, letači su, pa se na taj način lako mogu premeštati sa jednog mesta na drugo. Ima ih različitih vrsta, izgleda i veličina.  Međutim, moljci koji se najčešće skuljaju u ormaru izgledaju malo drugačije. To su u stvari larve (gusenice) moljaca. Sitnije su u odnosu na gusenicu leptira i na vašoj odeći upravo one prave rupice.

Dok ćete ove u obliku leptira najčešće naći iza ili ispod ormara, gusenice-moljci kriju se između naslagane odeće, posteljine, ćebadi. Pored ova dva oblika moljaca, u ormaru je moguće naći i sitne tačkice – njihova jajašca. Pomoću njih, kroz neko vreme, broj ovih insekata u vašem ormaru neprimetno raste.

Šta je uzrok njihove pojave

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se moljci pojavlju u vašem ormaru:

 1. Neredovna higijena;
 2. Predugo stajanje neke tkanine u ormaru;
 3. Privlačnost vune, krzna, perja, svile.

Ove vrste materijala su definitivni favoriti moljaca. Većina njih se ne nosi aktivno tokom cele godine, nego određeni broj meseci provede netaknuta u ormaru. Zbog toga ne čudi što moljce ne pronalazimo na vreme kako bi sprečili njihovu glavnu aktivnost.

4. Tama u ormaru.

Mrak, kada zatvorimo ormar, najviše odgovara moljicima koji napadaju tkaninu. Njihovom preživljavanju više je nego dovoljna tama i skučen prostor. Nigde kao u ormaru neće naći takve uslove.

Kako sprečiti pojavu moljaca?

Ove neprijatne štetočine uopšte ne moraju biti dugotrajan problem u vašem ormaru. Važno je da kada shvatite da imate problem s njihovom pojavom odmah reagujete. Brojni su načini da ih se rešite, te uopšte ne morate rizikovati da vam prave štetu.

Postoji nekoliko odličnih i proverenih načina da uklonite moljce. Neki su higijenske prirode, a neki se tiču konkretnih hemijskih sredstava.

Redovnom higijenom protiv moljaca

Zna se da je redovna higijena najbolji način da dom održimo čistim i zdravim. Ako ne želite da imate problem sa moljcima usvojite sledeće savete:

 1. Redovno usisavajte prostor oko, iza, a s vremena na vreme i ispod ormara;
 2. Odeća u ormaru mora da bude oprana i čista;
 3.  Trebalo bi da garderobu koju ne nosite često, bar jednom mesečno, izvadite iz ormara i provetrite je, na ovaj način zaštitićete je od moljaca i sprečiti da se oseća na ustajalo;
 4. Najbolje rešenje za odeću koju nosite u toku jedne sezone (jakne, bunde, džemperi, rolke…) jeste da je operite, a potom i spakujte u vakuum kese za pakovanje odeće. Ovo rešenje je poslednjih godina postalo pravi favorit, jer kada izvučete vazuh iz kese, moljac nema način da u nju dospe. Tako ćete odeću sačuvati tokom godine i neoštećenu je upotrebiti kada dođe vreme za to;

Oprezno sa hemijskim sredstvima

U borbi protiv moljaca često se koriste i neka hemijska sredstva. U njihovo dejstvo nećemo sumnjati, ali bi trebalo voditi računa o posledicama koje mogu prouzrokovati. Naime, sve što je na bazi jakih hemijskih supstanci može oštetiti ne samo vašu odeću, već preko nje i vašu kožu. Zbog toga budite posebno obazrivi  prilikom  njihovog  odabira.

Jedno od najčešćih sredstava koje se koristi protiv moljaca jeste naftalen. Stručnjaci tvrde da je ovo najefikasnije sredstvo, jer sigurno i provereno odbija moljce. Međutim, pitanje je kako bi dermatolozi reagovali. Ovo sredstvo ukoliko se ne koristi na pažljiv i propisan način može da izazove alergije kod ljudi (svrab, peckanje, crvenilo, otok).

Takođe, ne preporučuje se da naftalen stavljate u ormar sa odećom, nego u fioke ili delove gde stoje prekrivači ili ćebad koju ređe koristite. Pre nego što odlučite da ih ponovo upotrebite obavezno ih operite u veš-mašini.

Prirodni načini

Prirodni načini za uklanjanje moljaca su najbrojniji i najzdraviji, naravno. Takođe vam mogu uštedeti novac. Na prvom mestu je reč o biljkama čiji specifični mirisi odbijaju moljce:

 1. Sveža ili osušena lavanda;
 2. Orahovi listovi;
 3. Divlji kesten;
 4. Kedrovina;
 5. Nana, eukaliptus, menta.

Sve što smo naveli možete iskoristiti na sledeći način: od nekog starog tankog platna napravite vrećicu u koju ćete staviti gore pomenute biljke, koje su vam trenutno dostupne. Vrećice zavežite i trakom ih okačite između odeće na ofingerima ili polici. Postupak ponavljajte na tri do četiri meseca.loading...