MORA SVAKO DA GA PROBA: U ovom gradu tradicija je okusiti kolačić u obliku MUŠKOG POLNOG ORGANA! (FOTO)

kolači
wikipedia.org/wiki/Amarante

U malom, mirnom gradu Amaranteu u Portugalu, prodaju se vrlo neobični kolači. Ima ih u svim mogućim oblicima i veličinama, a upravo zbog toga što imaju oblik falusa - postali su popularni i među turistima.

 

Kolači su se ranije pravili samo tokom svečanosti “Festa de São Gonçal”, koja se organizuje svakog prvog vikenda u junu, u čast zaštitnika grada.

Stanovnici bi tada pekli ili kupovali kolače, peciva i hleb u obliku falusa i poklanjali ih supružnicima, članovima porodice ili prijateljima kako bi im godina bila dobra i plodna.

Kasnih dvadesetih godina prošlog veka vlasti su zabranile prodaju kolača, nazvavši ovaj običaj razvratnim. Međutim, meštani su krišom nastavili da održavaju tradiciju, i dalje međusobno poklanjajući kolače.

Svetlost dana kolači su ponovo ugledali 70-ih godina, kada je zemljom zavladala demokratija. Poslastice u obliku falusa tako su opet počele da krase izloge poslastičarnica i pekara, bez straha od sankcija. 

Običaj se zadržao do danas, ali je postao toliko popularan da se ove neobične poslastice prodaju tokom cele godine. 

Pekari i poslastičari ponekad ih prave u ogromnim dimenzijama, samo da privuku pažnju. 

Lokalci smatraju da nema ničeg neobičnog u takvoj tradiciji, i navode da je kod njih poklanjanje ovog kolača nalik poklanjanju ruže u drugim krajevima sveta.