Raznobojne hrizanteme ovih dana ukrašavaju bašte i druge prostore ili izviruju iz saksija i žardinjera.

Hrizantema se može gajiti tokom cele godine, ali je kod nas karakteristična za jesenje cvetne aranžmane.

Kako da ovogodišnje hrizanteme sačuvamo da cvetaju i dogodine?

U baštama u Evropi prve žute hrizanteme posađene su u 17. veku.

Zbog karakteristične boje cveta botaničar Karl fon Line hrizantemu je nazvao “zlatni cvet“. Od tada do danas viđamo različite boje, oblike i veličine cvetova.

Hrizantema će cvetati do kasne jeseni. Otporna je, ali joj je neophodna zaštita od prvih mrazeva.

Ukoliko ste u kraju gde su zime blage, biljke možete ostaviti u zemlji, ukloniti joj precvetale cvetove, orezati je i prekriti najlonom kako biste je zaštitili od mraza.

Ako su u vašem kraju zime hladne i oštre, biljke presadite u drvene sanduke ili žardinjere, u novu svežu zemlju (ilovasti kompost). Preko zime neka stoje na hladnom mestu gde je temperatura 5-8 ºC, ali gde ima svetlosti. Zemlju održavajte vlažnom.

pixabay.com

Kada se hrizantema probudi iz zimskog sna…

U proleće, kada se hrizantema probudi iz zimskog sna i prođe opasnost od kasnih prolećnih mrazeva, potrebno je orezati suve grančice na 2-3 cm iznad zemlje.

Vrlo je važno uraditi pinciranje. Ovom operacijom, koju treba obaviti u aprilu ili maju, skratićete vrhove iznikle biljke i oblikovati je. Potom hrizanteme zalivati i prihranjivati.

Obavezna prihrana

Prihrana obezbeđuje proizvodnju kvalitetnih hrizantema, pravilne loptaste forme i lepu, jasnu boju cvetova.

Hrizantemi obavezno skidajte precvetale i suve cvetove i tokom celog perioda cvetanja prihranjujte je tečnim đubrivom.