MOŽE DA BUDE ITEKAKO ŠTETNO: Dame, evo zašto UVEK treba da pazite na rok trajanja vaše šminke

Rokovi trajanja šminke zaista postoje, a ignorisanje istih može loše da se odrazi na vaše zdravlje i izgled.

Šminka
Pixabay.com

Za većinu žena šminkanje je postalo normalan deo svakodnevice. Šminkamo se za posao, za izlazak pa čak i za običnu kafu s prijateljicama. Međutim, često ne obraćamo pažnju na rok trajanja šminke pa nam tako maskare stoje u neseserima po nekoliko meseci.

Rok trajanja šminke može imati bitan uticaj na naše zdravlje. Prestara šminka može da prouzrokuje iritacije i crvenilo kože, herpes, upale i infekcije očiju.

Koliki rok trajanja ima koja vrsta šminke?

Puder u prahu, na primer, možemo da koristimo od jedne do tri godine. On je potpuno suv i ima manje komponenti koje mogu da se “pokvare”. Bitno je nanositi ga rukama ili redovno prati četkicu ili sunđer kojim ga nanosite, jer mogu biti leglo bakterija koje se zatim prenose na puder. Puder u kamenu zaštitite od toplote i sunca.

Za razliku od njega, tečni puder bacite nakon maksimalno godinu dana. Znaćete da je puder pokvaren, ako su komponente počele da se razdvajaju, ako je počeo da menja teksturu, miris i boju. Od nanošenja starih pudera možete razviti crvenilo, osip i iritaciju kože zbog hemikalija.

Olovke za usne traju otprilike jednu do dve godine. Nisu sklone starenju, ali kod njih je najveći problem kontaminacija bakterijama i pozajmljivanje drugim osobama. Zajedničkim korišćenjem olovki za usne rizikujete da dobijete herpes ili drugu zarazu. Ovo možete da sprečite tako što ćete naoštriti olovku nakon svake upotrebe.

Najopasnija je, ipak, maskara. Traje tri do pet meseci, a sve starije od toga ozbiljan je rizik za vaše oči. Upravo je maskara česti krivac za pojavu čmička, upala pa čak i konjuktivitisa. Ako ste nanosili maskaru na upaljeno oko, bacite je jer je na njoj izvor infekcije.