MRZITE DA PEGLATE I NIKAD VAM VEŠ NIJE DOBRO ISPEGLAN? Upamtite ove trikove i postanite pravi MAJSTOR!

Pegla
Pixabay.com

Aluminijska folija na dasci, razvrstavanje odeće i redovno čišćenje pegle smanjiće vreme peglanja i očuvati omiljene komade odeće.

 

Naučite kako se pravilno pegla i izbegavajte ovih sedam najčešćih grešaka.

Peglate previše suv veš

Nije naodmet ponoviti da je važno lagano poprskati komad odeće pre peglanja. Na omekšanoj tkanini nabori se lakše ravnaju. Ne morate da imate najmoderniji parni uređaj, dovoljno je malo vode i raspršivač.

Osetljive tkanine ostavljate za kraj

Pegle se duže zagrevaju, nego što se se hlade. I zato svoj pohod na hrpu sveže opranog veša počnite sa svilenom odećom, potom sa onom od poliestera, a zatim peglajte pamučne i lanene komade.

Ne podešavate pravilno temperaturu pegle

Ako peglate odeću od mešanih materijala, smanjite peglu na temperaturu pogodnu i za najosetljivije komade. Tako ćete je očuvati.

Ne koristite vodu iz slavine

Današnji modeli uređaja bolje podnose vodu iz slavine. Ako znate da je voda u vašem domaćinstvu izrazito tvrda pomešajte je sa destilovanom u razmeri pola-pola.

Ne čistite peglu redovito

Ne rizikujte mrlje na odeći. Metalni deo pegle najbolje ćete očistiti pastom od sode bikarbone. Naravno, pegla pre čišćenja mora biti potpuno hladna.

Ne praznite posudicu s vodom nakon korišćenja pegle

Nakon svakog peglanja ispraznite posudu s vodom. Ne dopustite da eventualno kapanje uništi njene unutrašnje delove.

Veš peglate kružnim pokretima

Ispod zaštitne tkanine na dasci stavite aluminijsku foliju. Takođe, izbegavajte peglanje kružnim pokretima, već povlačite peglu po dužini jer tako prirodno pratite šavove, a para ih dodatno zaglađuje.loading...