NA OVO SIGURNO NISU RAČUNALI! Najveću cenu Bregzita izgleda da će platiti – KUĆNI LJUBIMCI?!

Britanska vlada je objavila treću seriju tehničkih napomena o mogućim posledicama ako Brisel i London ne postignu dogovor o razlazu.

kuče
pixabay.com

Te napomene se odnose na mere koje građani i preduzetnici treba da preduzmu u slučaju nepostojanja dogovora posle istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji 29. marta 2019. godine. U tekstu se pominju razne oblasti: autorska prava, uvoz biljaka ili osiguranje vozila.

Za vlasnike kućnih ljubimaca – pasa, mačaka i lasica, u najboljem slučaju neće biti izmene postojećih pravila koja predvidjaju evropski pasoš za ljubimce.

Međutim, ako Brisel bude klasifikovao Veliku Britanju kao treću zemlju, onda će sanitarna pravila biti stroža, tako što će biti potrebna veterinarska konsultacija najmanje četiri meseca pre predviđenog puta.

London je takodje najavio uspostavljanje sistema zaštićenih geografskih oznaka za prehrambene proizvode poput škotskog viskija ili sira Stilton i savetovao proizvođačima da se prijave za takav status unutar EU.

Pregovori o Bregzitu još tapkaju u mestu. Dve strane se nadaju da će do narednog samita EU 18 i 19. oktobra u Briselu biti postignut dogovor o razlazu koji podrazumeva buduće ekonomske odnose Londona i Brisela. Postoji mogućnost još jednog samita EU polovinom novembra.loading...