NACIZAM JE PONOVO “U MODI”: Društvena igra u kojoj je HITLER KLJUČNA FIGURA zaludela svet

Hitler
Wikipedia/Bundesarchiv

Igra je začeta 2015. godine a razvijena je u saradnji sa Maksom Temkinom (30), jednim od tvoraca provokativne igre "Cards Against Humanity". Međutim, "Tajni Hitler" zarađuje od drugog trenda: velike zainteresovanosti za fašizam koja se javila prilikom predsedničkih izbora u Americi 2016. godine, zbog čega su se distopijski književni klasici veoma brzo prodavali.

 

Kad vidite kutiju na kojoj stoji natpis “Tajni Hitler”, teško je ne zapitati se šta je unutra.

“Tajni Hitler” je društvena igra dedukcije, koja je stekla popularnost još otkako su počeli da je otpremaju prošlog leta – igra u kojoj igrači pokušavaju da otkriju ko je izdajnik.

Pet do deset igrača deli se u dva nejednaka tima: veći tim se sastoji od liberala, a manji od fašista. Jedan igrač je “tajni Hitler”. Fašisti, koji znaju ko je njihov lider, pokušavaju da ga sprovedu uz pomoć zavere protiv liberala.

Proizvođači igre su skupili skoro 1,5 miliona dolara otkako su objavili igru na Kikstarteru u novembru 2015. godine. Kada se pojavila na sajtu Amazon, igra je ubrzo postala najprodavaniji predmet u kategoriji igračaka i igara. A skoro da je rasprodata druga tura proizvoda. (Kompanija ne objavljuje informacije o prodaji, ali novac ukazuje da je prodato na desetine hiljada primeraka.)

Igra je začeta 2015. godine a razvijena je u saradnji sa Maksom Temkinom (30), jednim od tvoraca provokativne igre “Cards Against Humanity”. Međutim, “Tajni Hitler” zarađuje od drugog trenda: velike zainteresovanosti za fašizam koja se javila prilikom predsedničkih izbora u Americi 2016. godine, zbog čega su se distopijski književni klasici veoma brzo prodavali i vodili se razgovori o pokretu koji je doveo Hitlera i Musolinija do moći.

“Tajni Hitler” je nastao u vreme renesanse društvenih igara. Naročito nezavisne igre postaju popularne, prema trgovinskom istraživaču Euromonitor International, a sajt Kikstarter je postao središte za stvaraoce sa idejama koje su ili veoma rizične ili previše neobične za tradicionalne izdavače.

Tajni sastojak u razvoju ove igre jeste neprekidno gledanje serije. Godine 2015. jedan od tvoraca ove igre, Majk Bokslajter (32), proveo je vikend gledajući mini-seriju o Drugom svetskom ratu “Braća po oružju” u produkciji Stivena Spilberga.

Bokslajter, Temkin i treći tvorac Tomi Marandžes bili su opsednuti zamršenošću igre zavere. Kada se Bokslajter vratio u njihovu zajedničku kancelariju nakon što je odgledao sedamsto pet minuta borbe između Amerikanaca i Nemaca, on je došao na ideju za novu igru, koja se zasniva na Hitlerovom dolasku do moći. Ovaj tim je imao prototip za “Tajnog Hitlera” već četrdeset osam sati kasnije.

Tvorci ove igre su svesni da neki neće smatrati naziv ove igre šaljivim, ili zbog toga što je nacizam ozbiljna tema ili zbog straha od suprematizma koji narasta otkako je Donald Dž. Tramp izabran za predsednika.

Tvorci igre su otvoreno rekli da je igra povezana sa predsednikom. Na veb-sajtu kažu da oni “koji ne misle da je fašizam smešan ili kul” mogu da se obrate Beloj kući.