NAJBOLJA KOJU ĆETE PROBATI: Svi znamo za onu sa jabukama, ali jeste li probali LENJU PITU SA SIROM?

Pita od sira jedan je od onih kolača koji su dobrodošli na svakom stolu. Gotovo svi je vole i svako ima neki svoj stari recept kojem veruje i kojem se vraća kada se uželi ove poslastice. Prilikom istraživanja recepata sigurno ste naišli i na onaj za lenju pitu od sira.

Pixabay.com

SASTOJCI ZA TESTO:

– 4 žumanca
– 150 g šećera
– 220 g maslaca
– 370 g glatkog brašna
– 5 g praška za pecivo

SASTOJCI ZA NADEV:

– 500 g svežeg sira
– 150 g šećera
– 2 kašike oštrog brašna
– 4 belanca
– 1 kašika limunovog soka

PRIPREMA:

1. Penasto umutiti žumance i šećer. Zatim umutiti maslac. Prosejati brašno s praškom za pecivo pa rukom umesiti testo. Podeliti ga na dva dela. Jedan deo razvaljati i prebaciti u pekač, a drugi deo staviti u prozirnu foliju pa u frižider dok pripremite nadev.

2. Umutiti sir, šećer i limunov sok pa dodati oštro brašno. Nakon toga umutiti šne i lagano, kašikom spojiti smese.

3. Nadev staviti na testo i poravnati. Iz frižidera izvaditi ostatak testa, razvaljati ga na pobrašnjenoj podlozi i staviti na nadev od sira. Izbockati viljuškom da vazduh može izlaziti tokom pečenja. Pekač koji koristite može biti veličine 20×30 cm pa će vam kolač biti viši.

4. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 190°C oko 35 minuta. Probosti čačkalicom da vidite je li kolač gotov. Ohladiti i poslužiti.