Originalna priprema Pekinške patke dugotrajan je postupak ali je konačan rezultat nešto posebno.
Pekinška patka, kinesko nacionalno i tradicionalno jelo treba znati dobro pripremiti jer je pačije meso specifično i ako se ne spremi na pravi način, nije preterano ukusno. Uz porciju patke obično se za prilog uzima i mandarinski hleb – to su “lepinjice”. Uz to se poslužuje i ljuto/slatki umak i prilog. Možete da birate između pečuraka, kiselih krastavaca i paprike. Za one koji misle da je jednostavno napraviti Pekinšku patku, evo i originalnog recepta iz uglednog kineskog restorana.
Sastojci:
patka od 3 kg
8 šolja vode
1 kriška đumbira
1 mladi luk, isečen na pola
3 kašike meda
1 kašika belog ulja
1 kašika karija
1 ½ kašike kukuruznoga skroba, otopljenog u 3 kašike vode
mladi luk za ukras
Priprema:
Patku dobro očistimo i osušimo. Tada oko vrata okačimo vrpcu ili kanap sa kojim ćemo je staviti kasnije na neko hladnije i vetrovito mesto da odstoji puna četiri sata. Wok tiganj (tradicionalni sud poreklom iz Azije) napunimo vodom i dodamo u njega đumbir, mladi luk, med, ulje i vino i kari. Pustimo da voda vri i tek onda dodajemo otopljeni kukuruzni skrob uz stalno mešanje. Patku sa vrpcom stavimo u vodu sa sastojcima i pustimo da ključa oko deset minuta, nakon čega je opet stavimo na vetrovito mesto oko 6 sati da se temeljno osuši. Tek tada patku možemo peći u pećnici na 200 ºC po 30 minuta sa svake strane. S oštrim nožem patku kasnije isečemo na tanke šnite i poslužimo. Patka se može poslužiti i uz priloge od povrća.