NAJBOLJI JE NA SVETU: Zavirite u PRESKUPI italijanski restoran koji je dobio prestižnu nagradu! (VIDEO)

Ovaj restoran drugi put osvaja slavnu titulu!

Facebook.com/OsteriaFrancescana

Osteria Franćeskana” u Modeni, na severu Italije, krunisan je u utorak na svečanosti u Bilbau, u Španiji, kao najbolji restoran na svetu uticajne, ali kontroverzne liste “50 najboljih restorana” britanskog magazina “Restoran”.

Restoran šefa Masima Boture, koji ima tri zvezdice u vodiču Mišlena, “Osteria Franćeskana” (Osteria Francescana) je već osvojila istu titulu pre dve godine.

On je na tom mestu nasledio prošlogodišnjeg pobednika švajcarskog šefa Daniela Huma – “Ilevn Medison park” (Eleven Madison Park) u Njujorku, koji je ove godine na četvrtom mestu.

Najjeftinija porcija u “Osteriji Franćeskana” košta 60€, reč je o minijaturnim tortelinima serviranim u supi.

Španski restoran “El Seler de Kan Roka” (El Celler De Can Roca), u Djironi (Katalonija), krunisan 2013. i 2015. godine, sada je na drugom mestu.

Treći je francuski restoran, “Mirasur d Menton” (Mirazur de Menton), argentinskog šefa Maura Kolagreka, koji je završio na 4. mestu 2017. godine.

“50 Najboljih” se dodeljuje od 2002. godine, u čemu učestvuje do hiljadu “nezavisnih eksperata” (šefova, specijaliyovanih novinara, vlasnika restorana…) koji beleže svoja iskustva tokom 18 meseci, pod pokroviteljstvom časopisa “Restoran” grupa britanske štampe Viliama Rida.

Legitimnost tog rangiranja, uz sponzorstvo nekoliko robnih marki, redovno se osporava, što naročito čine francuski šefovi koji ga optužuju za samouverenost i nejasnost. Nijedan francuski restoran nije dobio nagradu kao najbolji restoran na svetu od kada postoji to rangiranja.

Kao odgovor na to rangiranje, njegovi francuski, ali i japanski i američki protivnici, pokrenuli su 2015. godine svoju “Listu” (La liste) – klasifikaciju hiljadu restorana širom sveta.