Iako češće govorimo o majkama životinjskog carstva, među našim krznenim i perjanim prijateljima ima neverovatnih primera brižnih i požrtvovanih očeva.

 

Zlatni šakal

Ovaj krzneni stanovnik Indije pravi primer je primer oca koji brine o svojim mladima. Kada pronađe ženku, s njom ostaje ceo život. Ovaj tata zaslužuje da se nađe na ovoj listi ne samo zbog monogamije već i zbog načina na koji hrani decu – sažvakanom hranom.

 

Južnoameričke ptice neletačice roda rea

Ove ptice su poligamne – mužjaci ree imaju u proseku od dve do 12 ženki. Ni ženke nisu izuzetak – pare se s nekoliko mužjaka, a za to vreme ostavljaju jaja jednom mužjaku. Tata čuva 60 jaja dva meseca, a zatim se brine o podizanju mladih čak dve godine.

 

Jakana

Ova ptica je poznata kao malo trčkaralo, zahvaljujući svojoj sposobnosti hoda po vodi, balansirajući među listovima vodenog ljiljana. Nakon što sagradi gnezdo, mužjak i ženka se pare. Pošto položi jaja, ženka odlazi drugim mužjacima, a mužjak ostaje da brine o jajima i mladuncima.

 

Darvinova žaba

Južnoamerička žaba je sjajan otac, zahvaljujući jedinstvenoj sposobnosti čuvanja jaja. Mužjak guta jaja i u vokalnim kesama ih nosi čak 6 nedelja. Kada su spremni da se izlegu, posvećeni otac ih povrati.

 

Carski pingvin

Nakon što ženka carskog pingvina položi jaja, posao mužjaka je da ih zagreva. U međuvremenu, ženka odlazi u dvomesečnu potragu za hranom. Mužjak sve vreme balansira jaja pod telom, držeći ih na nogama. Mužjaci su često prinuđeni da se skupe u veće grupe radi održavanja toplote. Iako nije jeo mesecima, tata daje mladuncu prvu hranu u obliku mlečne tečnosti, koja ga održava dok se mama ne vrati sa stomakom punim riba.Pingvini spadaju u najbolje roditelje životinjskog carstva .

 

Morski konjić

Mužjak morskog konjica je na vrhu naše liste jer ne samo što je monogaman, on je taj koji nosi plod, i to 1.000 beba odjednom. Ženka polaže jaja unutar mužjaka, koje on kasnije oplodi. Ipak, nakon izleganja mladih, mužjak je sklon da nekoliko njih i – pojede! Ništa nije savršeno.