Potrebno je:

  • 5 l vode
  • 15 kr. paprike
  • 5 kg plavog patlidžana
  • 250 – 300 gr soli
  • 4 kašike esenceije
  • 1/2 l ulja
  • biber u zrnu
  • lovorov list

Priprema:

Papriku dobro oprerite i očistite od semenki, a zatim u šerpu sipajte vodu i dodajte ove sastojke. Kad provri dodajte papriku i plavi patlidžan, ako je veća šerpa, može iz nekoliko puta. Malo obariti, 2-3 minuta i vaditi cediljkom. Prohladjenu mleti u mašini za meso. U čistu suvu šerpu ili kazan sipajte ulje, a kad se dobro ugreje ubacite mlevenu papriku i plavi patlidžan. Neprestalno mešajte dok ne uvri više od polovine (oko 2 sata). Sipajte vruć ajvar u tegle i  dobro zavrnite metalnim poklopcem, a zatim ih okrenite naopako. Tako ostaviti tegle do sutradan, da bi se dobro ohladile.