NAJBOLJI TRIK PROTIV DOSADNIH INSEKATA: Otarasite se moljaca u garderobi!

garderoba
pixabay

Rešite se ove dosadne napasti koja uništava lepu pletenu odeću.

 

U borbi sa moljcima donedavno se koristio tradicionalni lek – naftalin. I danas ga neki ljudi koriste i njih je lako prepoznati – po specifičnom mirisu odeću.

Međutim, sve se modernizovalo, pa je došao red i na to da odbacimo naftalin i da isprobamo druge načine borbe.

Kada vaš dom napadnu moljci najbitnije je da ustanovite da li su to oni koji “idu” na odeću ili na hranu. Prve ćete zateći u džemperima, a ove druge u kuhinjskim ormarićima, među začinima. Međutim, bez obzira na to koja vrsta vas je napala, morate da pronađete njihovo gnezdo i da ih uništite.

Tegle ili kutije sa brašnom, začinskim biljem, orašastim plodovima, biskvitima, krekerima i ostalom hranom nikako ne ostavljajte otvorene. Povadite svu garderobu iz ormana, dobro očistite, operite i svu odeću (čak i onu čistu koju ste nedavno prali) i tako započnite borbu. Kad su ormani za odeću posredi, njima je potrebno još nešto osim čišćenja.

Okušajte sreću sa raznim preparatima pooput spreja, tableta ili traka protiv moljaca. A druga varijanta je ekološki način borbe.

Prirodni mirisi poput lavande, majčine dušice, ruzmarina, eukaliptusa, karanfilića i oraha odbijaju moljce. Napunite vrećice listovima bilo koje od navedenih biljaka ili napravite mešavinu po svom ukusu. Osim što ćete oterati insekte, odeća će vam uvek prijatno mirisati.

Međutim, šta god da radite, morate znati da su osnovni principi sprečavanja pojave moljaca često provetravanje, držanje isključivo čiste odeće u ormanima i izbegavanje prevelike vlažnosti vazduha.