NAJČEŠĆE GREŠKE PRILIKOM DEZINFEKCIJE STANA: Iskusne domaćice ne veruju u ove mitove

Postoji mnogo neistina o dezinfekciji prostora u koje ne treba da verujete.

čišćenje
Pixabay.com

Otkako je korona virus paralisao svet, svi znamo koliko je dezinfekcija prostorija neophodna. Stoga, sa svih strana se pojavljuju saveti za dezinfekciju prostorija. Međutim, nekad ne treba verovati u sve što pročitate!

Tehnika kojom čistite je vaš izbor, ali sredstva za dezinfekciju koja birate, treba dobro da proučite kako se pravilno koristie, tvrde stručnjaci.

– Nije istina da svi proizvodi za čišćenje ujedno i dezinfikuju. Pročitajte šta piše na proizvodu, možda ima učinak uklanjanja mrlja i prljavštine, ali to ne znači da ubija bakterije i viruse.

– Treba znati da nisu tačne informacije da sredstva na biljnoj bazi nisu delotvorna kao ona hemijska. Možda treba da ih naneste više puta i malo duže ćete ćistiti jer nisu toliko agresivna, ali imaju isti učinak.

– Mnogi  dezinfikuju dom uz pomoć sirćeta, verujući da tako ubijaju bakterije. Međutim, kako tvrde CDC i NDF (organizacije za zdravlje i sigurnost), ovo je pogrešan korak. Istina je da ćete se rešiti mrlja, ali definitivno nećete dezinfikovati površine.

– Takođe, ljudi misle da sredstva za dezinfekciju deluju u prvih par sekundi, ali to nije istina. Kako biste savršeno dezinfikovali prostor i rešili se bakterija, potrebno je vreme. Nije bitno koliko je dobar ili loš proizvod koji koristite, uglavnom u uputstvu piše da ga nanesete i ostavite da malo odstoji, pa tek onda obrišete krpom.