NAJKRAĆA AVIO LINIJA NA SVETU: Duže vam treba da se obujete nego da se njom letite!

Pravilo je da se na internacionalne letove dolazi dva sata ranije. To ima smisla imajući u vidu činjenicu koje su sve bezbednosne provere neophodne pre ulaska u avion. Međutim, koliko ranije bi trebalo da dolaze oni putinici čiji let avionom traje dva minuta, da li i njih treba ukrcavati dva sata? Složićete se da bi to bilo malo nelogično. Ne verujete da takav let postoji? Onda samo čitajte dalje...

 

Između dva škotska ostrva, Vestrej i Papa Vestrej, redovno saobaraća samo avionska linija kompanije Loganair.  Let je „dugačak“ 2,4 kilometara, a više od 40 godina su ga koristili samo đaci i hitni medicinski slučajevi. Od 2011. sve je više turista koji dolaze na ova ostrva kako bi mogli da kažu da su leteli najkraćom redovnom avionskom linijom (ne verujte onima koji kažu da su na Papa Vestrej došli zbog nekog od 60 arheoloških nalazišta, jer su ona ovde bila i pre 2011, pa se retko ko odlučivao da potegne na sever Škotske). Štaviše, danas je turista toliko da je tokom leta neophodno da se unapred zakaže vožnja, pošto avion ima samo 10 mesta, uključujući jedno za pilota, piše portal „Putovanjazadvoje.rs”.

Na ostrvu Papa Vestrej živi 90 ljudi, dok je Vestrej dom za preko 500 žitelja. Do Vestreja dolaze i trajekti, međutim, nijedan ne nastavlja do Papa Vestreja. Ako nemate čamac, a ne pliva vam se dva kilometra, avion je jedino prevozno sredstvo. Karte koštaju 21 funtu, a servis tokom leta ne postoji. Mada, zaista je i pitanje šta bi moglo da se posluži za vreme trajanja leta, jer kada su uslovi idealni, on traje svega 47 sekundi! Da predočimo to ovako, pre biste sleteli nego što biste prekucali ovaj tekst!

I za kraj, zamislite koliko je dobro učenicima s ovih ostrva. Ne moraju da izmišljaju gluposti, samo zajedno pobegnu iz škole i kažu da avion nije poleteo zbog loših vremenskih uslova. Možda je još bolji ovaj izgovor: „Nastavnice, izvinite što kasnim, pobegao mi je avion!“ Ne zvuči loše, zar ne? Mnogo je bolje od one fore „nije mi zvonio sat“.