NAJLEPŠA KORALNA OGRLICA NA SVETU: Rajska ostrva koja za 100 godina više NEĆE BITI TU

Maldivi, najmanja i najrazuđenija zemlja Azije, nalaze se u Indijskom okeanu, jugozapadno od Indije i Šri Lanke. Ova država – arhipelag prostire se na ogromnoj površini od preko 90 hiljada kvadratnih kilometara, a malena ostrva su raspoređena u 26 atola čija je ukupna površina skoro dvadeset puta manja od Šumadije.

Pixabay.com

Interesantno je da su se ostrva formirala oko vrhova ogromnog planinskog lanca koji se okeanskim dnom proteže više od 800 kilometara. Tokom milenijuma, u plitkom obalnom pojasu, bezbrojne kolonije korala postepeno su prekrile i okružile ove vulkanske kupe.

Laganim spuštanjem dna okeanskog basena prstenasti koralni sprudovi postepeno narastaju, a vulkanske kupe lagano tonu, da bi na kraju nestale ispod morske površine. Tako su formirana koralna ostrva, takozvani atoli. Privlači pažnju i podatak o nadmorskoj visini države Maldivi. Njena najviša tačka nalazi se na koti 2,4 metra, dok je prosečna nadmorska visina zemlje samo 1,5 metara!

Najverovatnije da je zemlja dobila ime po složenici koja na nekoliko lokalnih jezika znači “đerdan – ogrlica ostrva”. Maldivi su dugo, pod uticajem stranih sila, razvijali isključivo industriju za izlov i sušenje ribe, ali početkom sedamdesetih godina XX veka počinju se okretati novoj profitabilnoj grani privrede – turizmu. Mnoga rajska ostrva postala su hoteli i risorti visoke kategorije. Danas ih ima skoro stotinak i u srećna vremena pre pandemije mogli su ugostiti više od 700 hiljada gostiju godišnje.

MALDIVI – KAKO STIĆI DO OVOG TROPSKOG DELIĆA RAJA?

Na Maldive se uobičajeno stiže internacionalnim letom, kada avion sleće na maleni aerodrom – ostrvo, koji se nalazi uz glavni grad države, Male. To je jedna od najgušće naseljenih prestonica na svetu i vredi je razgledati, ako vreme boravka (ili letova) to dopusti. Na aerodromu će tek pristigle goste dočekati nasmejano osoblje lokalne agencije ili hotela i povesti ih dalje u pustolovinu, jer se do izabranog rajskog ostrva treba prebaciti malim avionom ili brzim čamcem.

Let malim avionom je mnogo interesantniji doživljaj, zbog toga što se iz ove perspektive pruža neverovatan pogled i opčinjenom posmatraču postaje potpuno jasno kako je arhipelag dobio ime, jer se na marinsko plavom i tirkiznom prostranstvu okeana u nedogled prostire predivna niska koralnih ostrva okruženih bledoplavim vodama mirnih laguna.

Ušuškani u bogatom zelenilu tropskog rastinja nadohvat peščanih žala, čak i najskromniji udobni bungalovi su opremljeni taman dovoljno za ugodan i romantičan boravak, mada se mnogi opredeljuju za izuzetno luksuzne smeštaje kojih ima mnogo u ponudi. Gosti se vrlo brzo po dolasku prepuštaju čarima i intimi ostrva, jer hotelski kompleksi su tako organizovani da nude, ali ne insistiraju na zajedničkoj zabavi i animaciji.

Zato zaljubljeni parovi mogu do mile volje da uživaju u divnom okruženju uz cvrkut ptica i šum morskih talasa. Na mnogim ostrvima postoje i takozvani “vodeni bungalovi”, luksuzne drvene sojenice iznad plitkog mora, ponekad sa providnim delom poda, da bi udobno zavaljeni u fotelje ili krevete gosti mogli posmatrati šareni morski svet ispod sebe.

KAKVA JE ZABAVA NA MALDIVIMA?

Pixabay

Maldivi nisu destinacija na koju se trabaju zaputiti oni koji traže svetlosti diskoteka, glasnu muziku i ludi provod, ovo su ostrva za pravo opuštanje. Zabava je ovde vezana za more i sportove na vodi. Razuđeni koralni arhipelag  je poznat po neverovatnom bogatstvu morske faune i jedno je od najlepših i najomiljenijih mesta na svetu za ronioce i gnjurce. Zbog svog položaja, plitkih i sigurnih voda oko ostrva, veliki broj ribljih vrsta se ovde pari i mresti, pa i mnoge ajkule.

Zanimljivo da i pored njihovog čestog prisustva, nikada nije zabeležen bilo kakav kontakt ajkula i čoveka, a kamoli napad, ako zamenarimo pomalo bizarnu večernju zabavu koja se dešava na mnogim ostrvima – shark feeding. Tokom boravka je moguće isploviti u ribolov ili na interesantan izlet u potragu za jatima delfina, a ponekad je lepo razbiti rajsku svakodnevicu odlaskom do obližnjeg naseljenog ostrva, porazgovarati sa domaćinima i iscenkati se za poneki suvenir.

Za ljubitelje plivanja u prozirno čistom moru, postoji mogućnost da se otplovi do obližnjih predivnih pustih plaža, mada je teško utvrditi koja je od koje lepša. Božanstveni izlasci i zalasci sunca na Maldivima takođe predstavljaju pravi spektakl, kao i ćudljivo nebo koje se za tren oka naoblači i iznedri tropski pljusak. Možda je najbolji savet da se tokom letovanja na Maldivima bude na All Inclusive usluzi (sve uključeno), jer tako će gosti izbeći „jake“ cene, specijalno alkoholnih pića.

Maldivi su islamska zemlja još od XII veka i alkohol je naravno zabranjen svuda, osim u luksuznim hotelskim kompleskima gde su cene prilično visoke. Maldivci vole američke dolare kojima se obično sve plaća, pa njihovu zvaničnu monetu – maldivski rupi, mnogi gosti nikada ne upoznaju.

KADA TREBA PUTOVATI NA MALDIVE?

Maldivi
Wikipedia

Koliko treba ostati u koralnom raju lični je izbor, a najbolje vreme da se otputuje na Maldive je – uvek! Ipak, period od decembra do aprila smatra se najboljim dobom godine za posetu, ali su tada cene najviše. Druga – “niža” sezona koja traje od maja do novembra, takođe je odličan period, jer u pitanju su tropi, pljuskovi dolaze i prolaze, najmanje ih ima u februaru, a najviše u maju i junu. Ova neverovatno razuđena zemlja ima monsunsku klimu, a pošto se proteže u tropskom pojasu oko Ekvatora, vreme je izuzetno promenljivo. Jedino što je sasvim sigurno na Maldivima je da će uvek biti toplo, lepo i udobno.

Postoji još nešto što je vrlo važno pomenuti. Usled globalnog zagrevanja planete, nivo okeana i mora polako ali sigurno raste. Ako se tako nastavi, tokom sledećih stotinak godina Maldivska ostrva će sigurno nestati u vodama Indijskog okeana. Zato treba što pre posetiti ovaj tropski raj. Opuštanje tela i duha je osnovni razlog boravka na ovim ostrvima, tako da Maldivi predstavljaju odličan izbor za zaljubljene, umorne i one koji bi na kratko da pobegnu od stresa sopstvenih života…