Najlepše plaže Crne Gore: Pet rajskih mesta za odmor i opuštanje (FOTO)

Obala Crne Gore krije bezbroj prelepih plaža i uvala. Ako ovog leta rešite da posetite crnogorsko primorje, ovih pet plaža morate da posetite.

Peskovite, šljunkovite, zavučene ili najposećenije na primorju, Crna Gora nudi ponešto za svakoga. Predstavljamo vam pet najlepših plaža na ovom primorju, a na vama je da odlučite na kojoj ćete provesti leto.

1. Velika plaža, Ulcinj – Kopakabana
Jedna od najlepših plaža na crnogorskom primorju je Velika plaža, koja je od Ulcinja udaljena pet kilometara. Obala je prekrivena najfinijim sitnim, belim peskom. Plaža je duga oko 12 kilometara, zbog čega se popularno zove i „Ulcinjaska Kopakabana”. Pesak je bogat mineralima, zbog čega mu se pripisuje lekovito svojstvo. Ovo je omiljeno mesto za odmor i relaksaciju i zbog veoma dugog plitkog pojasa morske vode.

2. Plavi horizonti, Tivat
Ovaj zaliv se s pravom zove „Raj na zemlji” i smatra se jednim od najlepših na crnogorskom primorju. Plavi horizonti smešteni su na kraju doline Pržno. Sitan, fini pesak prekriva plažu, koja se prostire na 8500 kvadratnih metara. Nalazi se na otvorenom moru, a zbog netaknute prirode i prelepe borove šume, omiljeno je mesto za odmor porodica. Plaža je zavučena i nalazi se daleko od gradske gužve i buke. Idealno je mesto za opuštanje, a čisto i toplo more za kupače je pravi raj.

3. Jaz, Budva
Udaljena 2,5 kilometara od centra Budve, Jaz je jedna od najlepših plaza na primorju. Prostire se u Mrčevom polju, a okružena je brdima. Posebno je privlačna jer je delom šljunkovita, a delom peskovita. Sastoji se iz dva dela, jedan je dužine oko 700 metara, dok drugi ima oko 300 metara i rezervisan je za nudiste. Jaz je idealan i za kampere jer se u zaleđu, koji je okružen mediteranskom vegetacijom i zelenilom, nalazi autokamp za 2000 vozila. Jaz je zaštićeno prirodno dobro I kategorije.

4. Žanjice, Herceg Novi
Ova plaža nalazi se u blizini Herceg Novog, ali se do nje može stići samo vodenim putem. Iako nije peskovita, jedna je od najlepših plaža na primorju. Smeštena je u ambijentu azurno plavog mora, a sa druge strane okružena je maslinjacima. Plaža je duga 300 metara, a do nje se stiže brodićima iz Herceg Novog . Tokom letnje sezone brodići saobraćaju na svakih deset minuta u period od 9h do 13h, a povratak je između 17h i 20h. U jednom smeru za kartu je potrebno izdvojiti oko dva evra. Na putu do Žanjica, brodići posećuju i najveću atrakciju u ovom delu, Plavu špilju. U ovu pećinu ulazi se čamcima. Dubina vode je 3-4 metara, a visina do 9 metara. Neobično plava boja vode čini ovo mesto jedinstvenim i omiljenim za kupače.

5. Lučice, Petrovac
Iako pripada gradskoj plaži, Lučice su još jedna od lepših plaža na primorju. Udaljena je 500 metara od Petrovca. Peščana plaža prostire se na oko 300 metara, a različit tip i veličina peska zadovoljavaju svačiji ukus. Plaža je u obliku malog zaliva, a idealno je mesto za slabije plivače. Dok ulazite u vodu, gazite po prijatnom pesku, a dubina se postepeno povećava. Na prvom delu plaže možete da iznajmite ležaljke, dok je drugi deo slobodan. Ono što je čini idealnom za odmor je i borova šuma koja pruža debelu hladovinu kupačima.