Najradosniji praznik, Uskrs, proslavlja se uz tucanje jajima, stare običaje i bogatu trpezu! Predstavljamo vam recepte koji će sigurno začiniti atmosgeru i obogatiti vaše slavlje! Uživajte u današnjem danu. Hristos vaskrse!
Doručak: Svečana pita s piletinom
Vaskršnje jutro zaslužuje ovakav svečani doručak!
Potrebni sastojci:
– 1,5 dl mleka
– 1,5 dl vode
– so
– 400 g brašna
Fil:
– 500 g pilećeg fileta
– glavica crnog luka
– 80 gr svinjske pečenice u komadu
– po 1/2 kašičice seckanih bosiljka i peršuna
– čen belog luka
– 2 jajeta
– 40 g rendanog parmezana
– 1,5 dl pavlake
– 1/2 čašice konjaka
– kašičica senfa
– 2 kašike ulja
– so
Priprema:
Rastopite mast sa mlekom, vodom i prstohvatom soli, dodajte u brašno i zamesite testo. Uvijte ga u providnu foliju i stavite u frižider na pola sata.
Propržite crni i beli luk na ulju, uspite 2 kašike vode i dinstajte dok tečnost ne ispari. Pojačajte vatru, dodajte kockice piletine i pečenice, i pržite 3-4 minuta. Posolite, zalijte konjakom, a kad ispari, dodajte pavlaku.
Posle 5 minuta dodajte bosiljak i peršun. U prohlađenu masu umešajte jaja i sir.
Razvucite 2/3 testa na debljinu od 3-4 mm i prebacite u podmazanu tepsiju. Izbockajte dno viljuškom, premažite senfom i sipajte fil. Pokrijte površinu preklapajući trakama od preostalog testa. Pecite 45 minuta na 180 stepeni.
Ručak: Jagnjetina sa krompirom
Potrebni sastojci:
– 1,5 kg jagnjećeg buta
– 1,5 kg krompira
– 100 ml kisele pavlake
– 100 ml mleka
– jaje
– 100 ml ulja
– 50 g maslaca
– 50 ml belog vina
– so
– biber
– beli luk
Priprema:
Jagnjeće meso posolite, pobiberite i išpikujte belim lukom. Prelijte uljem i belim vinom i pecite dva sata na 180 stepeni, potom izvadite iz pleha.
Krompire isecite na veće komade, posolite i poređajte u pleh u kojem se pekla jagnjetina. Prelijte ih pavlakom umućenom s jajima, mlekom i otopljenim maslacem.
Pečenu jagnjetinu stavite preko krompira i vratite u rernu dok se krompir ne ispeče.
Desert: Najbolja čokoladna torta!
Potrebni sastojci:
– 250 gr čokolade za kuvanje
– 225 gr putera
– 90 gr šećera
– 30ml brendija (ili rum, liker…)
– 5 jaja
– kašika brašna
Priprema:
Dno pleha kojem se skida dno obložiti papirom za pečenje. A spolja obaviti aluminijumskom folijom. Dobro obloženi kalup staviti u veću tepsiju i u nju sipati vodu.
Rernu zagrejati na 180 stepeni.
Rastopiti čokoladu i puter. Dodati šećer i sve mešati. Kada se masa sjedini dodati brendi ili neki drugi alkohol. U drugoj posudi umutiti 5 jaja i dodati brašno. U tu masu dodati prethodno rashlađenu čokoladnu smesu. Sve dobro promešati. Masu sipati u kalup i peći pola sata.
Tortu služiti potpuno rashlađenu! Ukrasite je, naravno, kako želite!
Prijatno!