Najlepši RECEPTI za najveseliji praznik: Obogatite uskršnju trpezu jelima koja pomeraju razum!

Najradosniji praznik, Uskrs, proslavlja se uz tucanje jajima, stare običaje i bogatu trpezu! Predstavljamo vam recepte koji će sigurno začiniti atmosgeru i obogatiti vaše slavlje! Uživajte u današnjem danu. Hristos vaskrse!

 

Doručak: Svečana pita s piletinom

 

Vaskršnje jutro zaslužuje ovakav svečani doručak!

Potrebni sastojci:

– 1,5 dl mleka 
– 1,5 dl vode 
– so 
– 400 g brašna

Fil:

– 500 g pilećeg fileta 
– glavica crnog luka 
– 80 gr svinjske pečenice u komadu 
– po 1/2 kašičice seckanih bosiljka i peršuna 
– čen belog luka 
– 2 jajeta 
– 40 g rendanog parmezana 
– 1,5 dl pavlake 
– 1/2 čašice konjaka  
– kašičica senfa 
– 2 kašike ulja
– so

Priprema:

Rastopite mast sa mlekom, vodom i prstohvatom soli, dodajte u brašno i zamesite testo. Uvijte ga u providnu foliju i stavite u frižider na pola sata.

Propržite crni i beli luk na ulju, uspite 2 kašike vode i dinstajte dok tečnost ne ispari. Pojačajte vatru, dodajte kockice piletine i pečenice, i pržite 3-4 minuta. Posolite, zalijte konjakom, a kad ispari, dodajte pavlaku.

Posle 5 minuta dodajte bosiljak i peršun. U prohlađenu masu umešajte jaja i sir.

Razvucite 2/3 testa na debljinu od 3-4 mm i prebacite u podmazanu tepsiju. Izbockajte dno viljuškom, premažite senfom i sipajte fil. Pokrijte površinu preklapajući trakama od preostalog testa. Pecite 45 minuta na 180 stepeni. 

 

Ručak: Jagnjetina sa krompirom

 

Potrebni sastojci: 

– 1,5 kg jagnjećeg buta

– 1,5 kg krompira

– 100 ml kisele pavlake

– 100 ml mleka

– jaje

– 100 ml ulja

– 50 g maslaca

– 50 ml belog vina

– so

– biber

– beli luk

Priprema:

Jagnjeće meso posolite, pobiberite i išpikujte belim lukom. Prelijte uljem i belim vinom i pecite dva sata na 180 stepeni, potom izvadite iz pleha.

Krompire isecite na veće komade, posolite i poređajte u pleh u kojem se pekla jagnjetina. Prelijte ih pavlakom umućenom s jajima, mlekom i otopljenim maslacem.

Pečenu jagnjetinu stavite preko krompira i vratite u rernu dok se krompir ne ispeče.

Desert: Najbolja čokoladna torta!

 

Potrebni sastojci:

– 250 gr čokolade za kuvanje
– 225 gr putera
– 90 gr šećera
– 30ml brendija (ili rum, liker…)
– 5 jaja
– kašika brašna

Priprema:

Dno pleha kojem se skida dno obložiti papirom za pečenje. A spolja obaviti aluminijumskom folijom. Dobro obloženi kalup staviti u veću tepsiju i u nju sipati vodu.

Rernu zagrejati na 180 stepeni.

Rastopiti čokoladu i puter. Dodati šećer i sve mešati. Kada se masa sjedini dodati brendi ili neki drugi alkohol. U drugoj posudi umutiti 5 jaja i dodati brašno. U tu masu dodati prethodno rashlađenu čokoladnu smesu. Sve dobro promešati. Masu sipati u kalup i peći pola sata.

Tortu služiti potpuno rashlađenu! Ukrasite je, naravno, kako želite!

Prijatno!