NAJMANJI I NAJMOĆNIJI ORGANIZMI NA PLANETI: Ovo je jedini zoološki vrt u kojem životinje gledate mikroskopom (VIDEO)

Ne možete ih videti, ali oni su ovde, u nama, na nama i imamo ih više od sto hiljada milijardi. S nama su dok jedemo, dišemo i ljubimo se. Oblikuju naš svet – ono što mirišemo i probamo. Mogu nas spasiti ili uništiti.

pixabay.com

To su mikrobi, najmanji i najmoćniji organizmi na planeti o kojima još uvek znamo premalo, ali od njih možemo puno da naučimo o zdravlju, alternativnim izvorima energije – i još puno više. Kad ih proučimo iz blizine, otvaraju nam nove svetove. 

Upravo takvi svetovi mogu da se otkriju u jedinom muzeju mikroba koji se nalazi u centru Amsterdama. Bakterije, pečurke i stabljike (praživotinje), vidljive pod mikroskopom nalaze se u Zoološkom vrtu “Artis”.

Veći deo muzeja izgleda poput laboratorije sa redovima mikroskopa povezanim velikim ekranima. Posetioci, kao u pravoj laboratoriji, mogu kroz prozore da gledaju kako se razne vrste mirkoba množe u Petrijevim posudama i test cevima.

View this post on Instagram

There is a common conception that nature comes to a standstill when the temperatures drop in winter, to revive once more in spring. But this certainly isn’t true for many microorganisms. Zooplankton like copepods and cladocera (a.k.a. ‘water fleas’) continue going about their business beneath the ice. While the lack of sunlight and therefore of the algae they feed on does form a challenge, zooplankton have a simple solution for this food shortage. Like many animals, both copepods and cladocera can build up fat reserves in the fall to tide them through the winter. #Micropia #Amsterdam #copepod #cladocera #winter #zooplankton

A post shared by Micropia (@micropia_amsterdam) on

Otvoren je 2014. godine, od kada prikuplja sve više obožavatelja. Zabavu mogu da pronađu posetioci svih uzrasta, a oni koji su već bili tamo, tvrde da se u muzeju može provesti nezaboravnih dva do tri sata. Interaktivni sadržaj raspoređen je na dva nivoa, a posećujete li Amsterdam van sezone, nema čekanja za pristup mikroskopima.

“Zoološki vrtovi tradicionalno prikazuju samo mali deo prirode, i to uglavnom velike životinje”, rekao je direktor zoološkog vrta “Artis” Haig Balian, koji je osmislio ideju “Mikropija”, muzeja vrednog 10 miliona evra.

Još od 17. veka kada ih je holandski naučnik Entoni Vanluvenhok prvi put uočio pod mikroskopom, mikrobi asociraju na bolesti, ali bakterije, virusi, gljivice i alge ključni su u održavanju života na Zemlji, kaže Balian.