NAJMODERNIJA DESTINACIJA OVOG LETA: Odmor o kome mnogi maštaju (FOTO)

Dubai je nesumnjivo jedinstven grad u celom svetu i kao takav predstavlja san mnogih. Poznat je po istorijskim znamenitostima, neobičnoj arhitekturi, aktivnom noćnom životu, peščanim plažama, glamuroznim automobilima i jahtama. Dubai predstavlja sinonim za luksuz i opravdano se smatra najmodernijom i najaktuelnijom turističkom destinacijom.

dubai
Pixabay.com

Njegova transformacija iz pustinjskog gradića u vodeći turistički centar je počela pre nekoliko decenija. Danas Dubai može da se pohvali najvišom zgradom na svetu, najvećim tržnim centrom, kao i najluksuznijim hotelima. To predstavlja samo delić raznovrsne ponude koju pruža ova nestvarno lepa zemlja.

Zabavni sadržaji u Dubaiju su brojni i raznovrsni. Cene na pojedinim mestima zaista mogu da budu visoke, ali postoje sadržaji koji su dostupni svima, tako da je razumljivo što se za ovu turističku destinaciju opredeljuju turisti i slabijih finansijskih mogućnosti.

Dubai je poznat po kulturološkoj različitosti i jedinstvenoj arhitekturi

Gradovi poput Londona i Njujorka su poznati po svojoj kulturološkoj raznolikosti, ali Dubai tu raznolikost podiže na jedan mnogo viši nivo. Čak oko 85% stanovništva Dubaija su emigranti. Samim tim ovde je prisutna kulturna interakcija koja se retko gde može videti u svetu. Ovaj nestvarno lep grad je širom sveta poznat po svojoj arhitekturi. Teško je poverovati da pre samo nekoliko decenija grad nije imao nijednu zgradu.

Danas je Dubai prepoznatljiv po jedinstvenim neboderima koje su dizajnirali najbolji svetski arhitekti. Ovde možete videti zgrade raznih oblika, veličina i stilova, a jednu od posebnih arhitektonskih atrakcija predstavljaju i stanice metroa.

Pustinjski safari kao jedinstven doživljaj

dubai
Pixabay.com

Pre nego što su nastali neboderi i osvanuli luksuzni automobili i jahte, Dubai je bio prekriven peskom. Bez obzira na to što je davno evoluirao od vremena beduinskih sela, pustinja svakako predstavlja prizor koji treba videti. Zato prilikom posete Dubaiju ne propustite mogućnost da odete na pustinjski safari.

Vožnja džipovima po peščanim dinama zlatne boje, kao i uživanje u zalasku sunca, predstavljaju nezaboravno iskustvo. Tamo ćete imati priliku da probate tradicionalni arapski roštilj, jašete kamile, kao i da uživate gledajući trbušni ples. Ovo je idealan način da što bolje shvatite kakav je život bio pre vrtoglavog procvata od pre samo nekoliko decenija.

Burdž Khalifa pruža pogled koji se pamti

Burdž Khalifa je najviša zgrada na svetu, a putovanje do samog vrha je nezaboravno iskustvo. Sa vrha se vidi ceo Dubai, uključujući predivan pogled na plaže i pustinju. Zgrada je visoka preko 800 metara i ima 163 sprata. Istovremeno predstavlja dom brojnih restorana kao i idealno mesto na kome ćete videti najlepši zalazak sunca.

Sa ove nestvarno lepe građevine se pruža pogled na čitavu regiju. Moći ćete da vidite vode Indijskog okeana i obalu Persijskog zaliva sa jedne strane, kao i Arabijsku pustinju sa druge strane, koja se pruža u nedogled. Ukoliko odaberete da je posetite u noćnim satima, uživaćete u fascinantnom prizoru kojim su opčinjeni poznavaoci dobre fotografije.

Dubai Fontana (Dubai Fontain)

U okviru jezera Burdž Khalifa smeštena je Dubai fontana dugačka oko 300 m. Ovde ćete svakodnevno biti u prilici da posmatrate šou uz pratnju klasične muzike, arapskih ritmova, kao i savremenih hitova iz celog sveta. Svetleći efekti koji se javljaju će vas nesumnjivo očarati, tako da ne smete propustiti da sveukupni doživljaj zabeležite kamerom.

Džamija Džumeira – najlepše zdanje Dubaija

Džamija Džumeira je posebno zanimljiva u večernjim satima, jer tada do izražaja dolazi njena suptilna izrada. Opčiniće vas velikodušno orijentalno gostoprimstvo, jer je džamija 6 dana u nedelji otvorena za posetioce različitih veroispovesti. Tokom posete ovoj nestvarno lepoj džamiji ćete biti u prilici da saznate mnogo toga o ljudima islamske veroispovesti. Džamija Džumeira je građena po ugledu na srednjevekovne hramove, a zidovi unutrašnjosti su oslikani, što nije svojstveno bogomoljama muslimanskih vernika.

Akvaventura vodeni park

Ne propustite da posetite vodeni park Akvaventura, gde se možete spustiti niz tobogan koji je visok 9 metara. Ovo predstavlja jedinstveno i neponovljivo iskustvo, nakon čega možete krenuti u podvodni safari. I sama šetnja belom peščanom plažom ima mnoštvo draži koje ćete iskusiti tek kada kročite na ovo nestvarno lepo tlo.

Miracle Garden je najveći prirodni vrt na svetu

Uzimajući u obzir klimu i položaj Dubaija, teško je i poverovati da ovde ima zelenila. Međutim, veštačke bašte će vas ostaviti bez daha. Vožnjam kao i šetnja kroz Dubai,  omogućava posetiocima da usred grada vide šarene i impresivne bašte. Ne propustite da posetite Dubai Miracle Garden, jer ćete imati priliku da vidite skulpture napravljene od cveća u vidu zamkova, aviona… Istovremeno, ovo je najveći prirodni vrt na svetu sa preko 50 miliona cetova.

Ovo je nesumnjivo jedna od najoriginalnijih atrakcija Dubaija, u kojoj se ogleda umeće vrtlara i želja za ekstravagancijom. Svake sezone ovaj nestvarni vrt menja svoj izgled. Sezona traje u periodu od novembra do maja, nakon čega se vrt zatvara zbog velikih vrućina, a već naredne sezone izgled mu se menja do neprepoznatljivosti.

Zlatni suk, atrakcija starog dela grada

Gold Souk ili zlatni suk je mesto na kome ćete videti različite i jedinstvene rukotvorine od zlata, dijamanata i dragulja iz zemalja Bliskog istoka. Ovde ćete imati priliku da vidite najveći zlatni prsten na svetu, težak skoro 64 kilograma. Zlatni suk se nalazi u starom Dubaiju i predstavlja pravi kontrast novoj strani grada. Ukoliko se odlučite za kupovinu nekog nakita, ne ustručavajte se da se cenjkate, jer je to ovde uobičajeno.

Posetite Dubai Mall, čak iako ne planirate šoping

Pixabay

Dubai Mall je najveći tržni centar na svetu i kao takav predstavlja atrakciju vrednu pažnje. Ovde možete naći robne marke svih svetskih brendova, samo je važno da dobro isplanirate svoju posetu kako biste znali u kom pravcu da se krećete. Istovremeno, potpuno besplatno možete razgledati akvarijum i ljudski vodopad. Ovaj impresivni vodopad pada sa vrha tržnog centra preko sva četiri nivoa, a ljudske skulpture izgledaju kao da se graciozno spuštaju niz vodu.

Noćni život u Dubaiju nudi nezaboravan provod

Za ljubitelje dobre zabave, Dubai nudi bogat i raznovrstan sadržaj. Klubovi i barovi su otvoreni svake noći i nude zagarantovano dobar provod. Nije slučajno što se Dubai smatra gradom koji ima najbolji noćni život. U to ćete se i sami uveriti nakon samo jednog noćnog izlaska.

Ovde je predstavljen samo delić bogate ponude koju pruža ova nestvarno lepa zemlja u Emiratima. Raskoš i lepota se ne mogu dočarati rečima ni fotografijama, jer spoj tradicionalnog i savremenog je zapisan na peščanim dinama, visokim neboderima, srcima beduina i bogatstvu moćnika. A to ćete shvatiti jedino ukoliko se sami uverite u to.