NAJNOVIJI TREND U UREĐIVANJU ENTERIJERA: Neka vas putovanja inspirišu da dodatno ulepšate svoj dom!

KAmin
Pixabay.com

Obožavate putovanja i teško vam pada kad god treba da se vratite kući sa neke egzotične destinacije? Ponesite komadić tog "sveta" u svoj dom!

 

‘Mediteransko plavetnilo’ i ‘ Skandinavska jednostavnost’ nalaze se na vrhu liste trendova u uređenju enterijera inspiriranih godišnjim odmorom u anketi sprovedenoj među 19.000 globalnih putnika.

Trendove u uređenju enterijera u vizualnom obliku su oživeli Booking.com i Render Atelier, kreativni butik koji generiše 3D nacrte kako bi inspirirali one koji žele da ponesu godišnji odmor kod kuće.

Pet najpopularnijih trendova u uređenju enterijera:

1. Mediteransko plavetnilo

Stil mediteranskog plavetnila izabralo je 66 odsto ispitanika. Uz ovaj bezvremenski stil sanjaćete da plovite okeanom. Ovaj stil pobuđuje osećaj opuštenosti, a karakteriše ga hladna i minimalna, ali isto tako šarena paleta boja. Prekrasne pločice s uzorcima jako dugo su obeležavale ovaj stil, kao i prirodne tkanine i teksture, kao što su bela posteljina, masivni drveni nameštaj i terakota podovi.

2. Skandinavska jednostavnost

Skandinavski stil je izabralo 56 odsto ispitanika. To je pokret koji definiše jednostavnost, minimalizam, funkcionalnost i lepota. Svetlo drvo i čisti, jednostavni oblici sa zaobljenim rubovima dominiraju u arhitekturi i nameštaju. Minimalni dodaci i obilje prirodnog svetla takođe obeležavaju ovaj stil koji je prihvaćen širom sveta.

3. Seoska udobnost

Stil seoske udobnosti izabralo je 41 odsto ispitanika, a definiše ga maksimalistička estetika, upotreba debelog i izdržljivog drva kao i grubih, prirodnih materijala kao što su kameni podovi. Sve to pomaže u stvaranju toplog i udobnog ugođaja. U takvoj kući ništa nije preosetljivo – sve je pomalo oštećeno delovanjem vremenskih uslova, ali isto tako i pomno odabrano i postavljeno na svoje mesto zbog romantičnih i nostalgičnih karakteristika.

4. Japanski zen

Stil posvećen Japanu izabralo je 26 procenata ispitanika. Japanski enterijeri poznati su po formi i funkcionalnosti. Iako je u njemu izvorno prevladavala siromašna estetika Budizma, Japanski zen poznat je po promišljenom korišćenju prostora, pri čemu svaki predmet ima neku svrhu. U japanskim enterijerima može da se primeti pristup “manje je više” s neutralnim nijansama boja isprekidanih ravnim linijama i naglašenim negovanim vrtovima.

5. Elegantni gradski stil

Elegantnu gradsku temu izabralo je 19 odsto ispitanika. Prozori od poda do plafona s izvanrednim pogledom, izložena cigla i drveni podovi uobičajeni su znakovi u svakom domu uređenom u gradskom chic stilu. U tako uređenom domu možete očekivati prostorije otvorenog plana s velikim, masivnim nameštajem i dizajnerske predmete, kao što su svećnjaci i umetnička dela, koje nije moguće prevideti. To je gradski luksuz u svom punom sjaju.


U ostale popularne trendove u uređenju enterijera inspirirane godišnjim odmorom putnici su ubrojali i “Persijski vintage” bogato dekorisan prekrasnim antikvitetima, “udobna planinska kuća” inspirirana alpskim šumama i planinama prekrivenim snegom i “srednjoistočna elegancija” – šareni dizajn s raznim tkaninama i teksturama.

Prema globalnim rezultatima trend “bohemske elegancije” eklektični i nekonvencionalni stil popularniji je među ženama dok “japanski zen” najviše preferiraju muškarci u uzrastu od 18 do 24 godine, ističe se u istraživanju.