NAJPOSEBNIJA NOĆ U ČITAVOJ GODINI: Evo šta sve donosi POTPUNO POMRAČENJE MESECA u nedelju

Mesec, Zemlja i Sunce biće u jednoj ravni tokom vikenda kada se očekuje potpuno pomračenje Meseca, jedino u ovoj ali i narednoj godini.

Beta

Istovremeno će Mesec biti najbliže Zemlji zbog čega će delovati veće i svetlije nego obično, a taj fenomen se zove Super Mesec.

Američki astrofozičar Patrik Hartigan izjavio je da će to biti interesentano jer će se desiti i Super Mesec i potpuno pomračenje Meseca, dodajući da će pomračenje trajati dosta dugo, oko sat vremena.

Pomračenje počinje u nedelju uveče ili ponedeljak rano ujutro, u zavisnosti iz kojeg dela Zemlje se posmatra taj fenomen.

Senka Zemlje će u potpunosti prekriti Meseci tokom 62 minuta, naveli su naučnici i dodali da ukoliko bude vedro nebo fenomen će biti vidljiv u Severnoj i Južnoj Americi, ali i na Grenlandu, Islandu, u Irskoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj, Švedskoj, Portugalu i na obalama Francuske i Španije.

Ostali deo Evrope kao i Afrika imaće samo delimičan pogled. Pomračenje neće biti vidljivo u Aziji, Australiji i Novom Zelandu.

Naredno potpuno pomračenje Meseca predvidja se tek u maju 2021. godine.