Trevi je najveća barokna fontana u Rimu i jedna od najpoznatijih na zemaljskoj kugli.

 

Ako ste ikada posetili Večni Grad, morali ste da prođete i na trenutak zastanete kod verovatno najpoznatije fontane – Fontane di Trevi. Videli ste more turista, od kojih veliki broj baca kovanice u fontanu, za sreću i povratak u Rim. Ovo je priča o svim tim silnim kovanicama i njihovoj sudbini.

Grad sagrađen na sedam brežuljaka koji su osnovali braća Romul i Rem slobodno možemo nazvati i gradom fontana. Naime, Rim ukupno ima više od dve hiljade fontana, što je više od bilo kog drugog grada na svetu, od čega pedesetak otpada na one koje se smatraju vrednim istorijskim spomenicima. Neke od njih su Fontana četiri reke koju je izgradio Bernini (kao uostalom i pola Rima) i Tritonova fontana, ali nijedna nije slavna i svetski poznata poput Fontane di Trevi.

PRIČA IZ ITALIJANSKE ISTORIJE KOJA ĆE VAS ODUŠEVITI: Otkud DUNAV usred RIMA? (FOTO)

Arhitekta Nikola Salvi zamislio je i dizajnirao ovu fontanu koja je dovršena 1762. godine, 11 godina nakon njegove smrti i nakon ukupno 30 godina izgradnje!

Trevi je najveća barokna fontana u Rimu i verovatno najpoznatija na zemaljskoj kugli. Poslužila je i kao mesto mnogih reklama i filmova, a upravo je jedan film pojačao i naglasio tradiciju bacanja novca u nju.  

Nakon filma “Tri novčića u fontani” snimljenog 1954. godine, građani i turisti počeli su da bacaju kovanice u fontanu, verujući da će im to doneti sreću, ali bacanje sitniša u fontanu počelo je još i mnogo ranije. I ranije se verovalo da ako popijete čašu vode iz fontane, to donosi sreću i ponovno ćete posetiti Rim. S vremenom se ova legenda promenila, pa se danas veruje da sreću i povratak donosi bacanje kovanice desnom rukom preko levog ramena, dok leđima stojite okrenuti fontani. 

S obzirom na količinu turista koji svakodnevno ovde prođu i ubace nešto, sigurno vas interesuje koliko novca fontana “zaradi”, kao i kome on pripada.

Po dogovoru s gradom, novac iz fontane svakodnevno skupljaju radnici Karitasa i koriste ga za kupovinu hrane i pomaganje siromašnima u Italiji, ali i u više od 200 različitih zemalja. 

Karitas je pre nekoliko godina otvorio i low-cost supermarket u italijanskoj prestonici, za siromašne građane, tako da zapravo svakim bacanjem evra, činite i dobro delo za one koji nemaju. 

Prosečno, dnevno se iz fontane izvuče oko 3 hiljade evra, što znači da Fontana di Trevi godišnje donese više od milion eura.

Ako i vi dođete ovde, slobodno dajte svoj doprinos, jer nećete samo pomoći siromašnima, već se i kad-tad vratiti u jedan od najlepših gradova na svetu.loading...