NAJPOZNATIJI TV GURMAN OTKRIVA: Uz tradicionalne BOŽIĆNE OBIČAJE, servirajte MODERNA JELA! (RECEPTI)

Miroslav Đuričić
Instagram.com/mikidjuricickupinovo

Božić ne bi bio Božić da se ne proslavi uz bogatu svečanu trpezu, a šta bi na njoj trebalo da se nađe i uz koje običaje treba da proslavimo ovaj praznik otkriva nam najpoznatiji televizijski gurman.

 

Iako je mnogima poznat po učešćima u rijaliti programima, Miroslav Miki Đuričić najpoznatiji je televizijski amaterski gurman. U nekoliko TV formata uživali smo u Mikijevim receptima i mnoge domaćice su jedva čekale da vide Đuričića za šporetom, kako bi naučile da spremaju neke nove specijalitete.

Poznat i kao veliki ljubitelj tradicije i narodnih običaja, Miki nam je delovao kao prava osoba sa kojom treba da pričamo o Božiću. Otkrio nam je kako se u Sremu proslavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika, ali i šta se lepo jede.

Srem za Božić ima mozda i najinteresantnije običaje… Za Badnje veče običaj je da po kućama idu vertepi, to su uglavnom deca maskirana u biblijske likove i likove vezane za Isusovo rođenje (mudraci, pastir, guba itd…). Vertepi ulaze u svaki seoski dom i igraju malu predstavu povodom Isusovog rođenja, a sa sobom nose malu drvenu crkvu u koju stavljaju novac sa kojim ih domaćin počasti. U ponoć sleduje paljenje badnjaka u crkvi gde se meštani sakupe i pevaju božićne pesme oko vatre… – pripoveda nam Miroslav Đuričić.

 

Prvog dana Božića, kaže Miki, običaj je da se mladi momci sakupe u centru sela jašući konje i onda jašući kroz selo idu od kuće do kuće i čestitaju domaćinima Božić tako što svako otvori kapiju gde oni ujašu sa konjima u dvorište i zajedno sa gazdom pevaju božićne pesme. Domaćin iznese vino i posluženje, a momci ostanu da sede na konjima.

Što se tiče sremačkog božićnog ručka obavezan je kolač koji je osveštan i u sredini bude bosiljkača. Onda sa dedom lomimo taj kolač da vidimo ko će biti orač… U Sremu je takođe za Božić bio običaj da se bari šunka iz salamure, prave se česnica i prebranac i, naravno, ispeče se prase…

Božić danas više ne liči na onaj iz moga detinjstva. Danas se sve manje običaja poštuje, uvode se noviteti, pa vam zato i ja predlažem da na trpezi servirate prebranac, ali i moderne specijalitete – kaže Miki.

 

Mikijevi praznični recepti

PREBRANAC – pasulj potopiti preko noći u vodu i sutra ga kuvati u dve do tri vode, kada pasulj bude 80 posto kuvan dodati prethodno proprženi luk i praziluk i sve u zemljanu posudu i zapeći u rerni… od začina staviti so, biber, slatku mlevenu papriku i lovorov list i, naravno, sipati ulje.

RIŽOTO SA POVRĆEM – basmati pirinač obariti u vodi u razmeri 1/3 desetak minuta i ostaviti da nadođe. Prodinstati praziluk, kukuruz šećerac, grašak, šargarepu i papriku začiniti sa kuminom, šarenim biberom, peršunom, mirođijom… U pirinač dodati šafran da dobije zlatnožutu boju i onda sjediniti sa povrćem.

ČILI KON KARNE – propržiti crni luk, papriku i mleveno juneće meso, dodati sok ili pelat od paradajza, kukuruz šećerac i crveni pasulj iz konzerve i krčkati još 20 minuta. Od začinad dodati so, biber, čili ili ljutu mlevenu papriku i slatku mlevenu papriku.