NAJPRAKTIČNIJI IZBOR ZA VAŠ DOM: Detalj uz koji svaka prostorija izgleda ŽIVO I TOPLO

Koncept otvorenog prostora sve više dolazi do izražaja poslednjih nekoliko godina. Jedna velika prostorija koju zajednički čine kuhinjski deo, trpezarija ili moderno opremljeno ostrvo sa izostavljenim trpezarijskim delom i na kraju dnevni boravak, postali su omiljeni koncept savremenih dizajnera prostora i enterijera.

Zavese
Pixabay.com

Tako otvoren prostor zahteva i dovoljno dnevne svetlosti kako bi izgledao “živo” i toplo i pružao pravi osećaj doma. Ovakav koncept otvorenosti daje dizajnerima enterijera slobodu u kombinaciji različitih elemenata, poklanjajući pažnju detaljima poput zavesa. Upravo tu zebra zavese dolaze do izražaja.

Njihov mehanizam i način na koji propuštaju željenu količinu svetlosti, su razlog zašto se dizajneri najčešće odlučuju za njih kao glavni modni detalj u domu.

Materijal koji se koristi pri izradi

Zebra zavese, pored modernističkog izgleda koji daju prostoru, pružaju kvalitetnu zaštitu od direktne sunčeve svetlosti. Pogodne su za sve vrste objekata, bez obzira da li je u pitanju stambeni ili poslovni prostor.

Zavese se izrađuju od različitih materijala koji imaju svojstva antistatike, ne upijaju mirise iz okoline i laki su za održavanje. Materijali koji se koriste pri izradi zavesa mogu biti providni, delimično providni ili dezenirani tako da potpuno zatamnjuju prostoriju u koju se zavese kače. Poslednja vrsta materijala se preporučuje za prostorije koje zahtevaju intimnost, poput spavaćih soba, dok se providni više koriste za radne prostore.

One se izrađuju od najkvalitetnijih materijala, struktura je različita i zavisi od materijala do materijala, zato se kupcima savetuje da se lično uvere u izgled i “opipaju” materijal koji žele za svoju zavesu.

Praktičan mehanizam zebra zavesa

Praktičan mehanizam zebra zavesa je dizajniran tako da se savršeno uklapa u svaki prostor, jednostavan je za rukovanje i održavanje.

Sam mehanizam zebra zavesa može biti izrađen tako da se automatski podešava kontrola propustljivosti dnevne svetlosti ili korisnik može samostalno da odredi željeni nivo osvetljenja u prostoriji.

Bez obzira da li je mehanizam automatizovan ili manuelni, na njega se postavlja i posebna zaštitna maska napravljena od tankog metala. Lični izbor kupca je da li masku želi da postavi ili ne, ali je preporuka proizvođača da se ona postavi kako bi se mehanizam zaštitio od uticaja i kako bi mu se produžio radni vek. U najvećem broju slučajeva, maske praktičnog mehanizma  zebra zavesa se izrađuju u neutralnoj beloj, bež ili sivoj boji.

Najbolja zaštita od sunca u vašem domu

Ako ste se opredelili za jednostavnost ali i modernistički izgled pri uređenju svog doma, zebra zavese su najbolja opcija za vas. Minimalistički izrađen mehanizam i njegova neutralna boja, će se savršeno uklopiti u svaku prostoriju.

Kao najbolja rešenja za prozore, dizajneri biraju ovu vrstu zavesa. Kvalitetno izrađena platna mogu na sebi mati sitne pore, pruge, kružiće ili druge geometrijske oblike koji će uneti živost u vaš prostor. Svi modeli se lako montiraju, a proizvođači nude i pomoć dizajnerskih timova u odabiru najbolje opcije za vaš dom.

Ukoliko se plašite promena, dovoljno je da ispratite današnje trendove pa da se uverite da ne možete pogrešiti pri promeni zavesa. Ukoliko nemate novca za potpuno renoviranje stambenog prostora, dovoljno je da se odlučite za osveženje u vidu modernih zebra zavesa, pa da u vaš životni ili radni prostor unesete promenu i date im savremenu notu.