Ovo prolećno sirće će promeniti ukus svake salate tokom cele godine.
Zdravo sirće od jagoda ne samo da menja ukus salate, već se odlično uklopa uz slatko voće. Leti dodajte u bokal sa svežom mentom za osvežavajući napitak, može i malo penušavog vina za odrasle.
Sastojci:
– 250 g slatkih jagoda
– 200 ml sirovog neprerađenog jabukovog sirćeta bez aditiva, vinskog sirćeta ili balsamiko sirćeta
– 1 kašika javorovog sirupa ili pirinčanog slada ili više po potrebi.
Priprema:
Operite i osušite jagode, očistite od stabljika i isecite na male komade. U sterilisanoj tegli ih prelijte javorovim sirupom i sirćetom. Ostavite jedno dva do tri dana da odstoji na sobnoj temperaturi, a potom procedite kroz finu cediljku ili krpu za sir; možete da ostavite da se to lagano ocedi preko noći, a onda sipajte u sterilisanu flašicu i možete godinu dana da ga držite u frižideru.
Tekst: Dunja Gulin