Najslađe na svetu: Napravite domaće sirće od jagoda!

Ovo prolećno sirće će promeniti ukus svake salate tokom cele godine.

 

Zdravo sirće od jagoda ne samo da menja ukus salate, već se odlično uklopa uz slatko voće. Leti dodajte u bokal sa svežom mentom za osvežavajući napitak, može i malo penušavog vina za odrasle.

Sastojci:

– 250 g slatkih jagoda
– 200 ml sirovog neprerađenog jabukovog sirćeta bez aditiva, vinskog sirćeta ili balsamiko sirćeta
– 1 kašika javorovog sirupa ili pirinčanog slada ili više po potrebi.

Priprema:

Operite i osušite jagode, očistite od stabljika i isecite na male komade. U sterilisanoj tegli ih prelijte javorovim sirupom i sirćetom. Ostavite jedno dva do tri dana da odstoji na sobnoj temperaturi, a potom procedite kroz finu cediljku ili krpu za sir; možete da ostavite da se to lagano ocedi preko noći, a onda sipajte u sterilisanu flašicu i možete godinu dana da ga držite u frižideru.

Tekst: Dunja Gulin