NAJTEŽE DOBA GODINE ZA PAROVE: Žene više pate u vezi, a muškarci posle raskida

par
Pixabay

Ovo je doba godine kada mnogi okreću novi list u emotivnom životu. Stabilne veze će se još više učvrstiti, jer im je na odmoru bilo lepo, a one koje su i ranije bile nestabilne, neće opstati

 

U septembru obično planiramo da okrenemo neki novi list, posebno ako već neko vreme nismo zadovoljni radnim mestom ili ljubavnim životom. To je mesec u kojem težimo da zaokružimo neku celinu i napravimo neku vrstu rekapitulacije onoga što smo učinili tokom godine. Povratak u svakodnevicu i rutinu koju nam nameće užurban način života, dovodi nas u situaciju da se zapitamo treba li da ostanemo s nekim partnerom ili ne. Stabilne veze će se još više učvrstiti, jer im je na odmoru bilo lepo, a one koje su i ranije bile nestabilne, neće opstati, objašnjava, prof. dr Mirjana Vuksanović, psiholog.

– Odluku o prekidu veze, uglavnom, donose žene. One više pate dok su u vezi, a muškarci kada se veza prekine. U ovo doba godine, posebno su u krizi letnje ljubavi, zbog ambijenta, zaljubljenosti i zanesenosti, jer tada sve gledamo kroz ružičaste naočare, pa tog partnera možda i nismo videli u pravom svetlu, već kao projekciju naših želja – ističe naša sagovornica.

Mali broj letnjih veza opstane jer prilikom susreta sa realnošću vidimo da to nije ono što smo želeli i očekivali, što smo planirali za sebe u životu.

Žene više traže i obraćaju pažnju na detalje, svesne su toga koliko su zahtevne, jer znaju šta hoće od života. Muškarci misle da je to sitničarenje. Pripadnice nežnijeg pola bolje definišu ono šta očekuju od veze sa partnerom, nego muškarci, koji se zbog toga teško suočavaju i sa “pucanjem” veze – kaže psiholog.

S druge strane, jači pol manje analizira, čini im se da su manje vezani nego što jesu, jer se manje posvećuju partnerki nego one njima. Oni dele svoju pažnju na svoje drugove, posao i partnerku, dok žene pažnju više fokusiraju na emotivnog partnera. Zato se muškarci, kada dođe do raskida, često pitaju “Šta joj bi”?

– Muškarci pate u sebi, jer raskid doživljavaju kao neku vrstu ličnog poraza, neuspeha u stilu “kako oni da budu ostavljeni”! Pripadnice nežnijeg pola pate javno, više pričaju sa drugaricama, dele tugu jer su u vezi doživele niz sitnih neuspeha, pošto obraćaju pažnju na detalje, tako da su psihički spremnije za kraj. Isto je i u braku, a ne samo tokom zabavljanja, ali nema pravila jer neko lako raskine brak, a neko teško i kraću vezu. U procesu donošenja odluke treba razmišljati i savetovati se sa drugima, odnosno rešavati problem. A, kada se odluka donese, onda je gotovo. Možete kasnije samo da žalite, ali ništa ne menjate.

Za raskid veze ili razvod često je potrebna hrabrost.

– Mnoge žene bi se razvele da nemaju problem materijalne deobe – smatra naša sagovornica. – Ne treba zaboraviti da su žene i muškarci ipak dva sveta. Dame sitničare, jači pol je grublji i skloniji previdima koje može da ispravi ženska potreba za sagledavanjem stvari iz više uglova. Nijedan pol nije bolji od drugog, samo se razlikuje. I dobro je što je tako, ne bi valjalo da smo svi isti.