NAJVAŽNIJA PRAVILA MAJČINSTVA: Ove tri stvari mora da zna svaka BUDUĆA MAMA!

Trudnica
Pixabay.com

Život žene nakon rođenja deteta se potpuno menja.

 

Dok su neke promene zanimljive i uzbudljive, druge mogu biti poprilično naporne i stresne za novopečenu majku.

Predstavljamo stvari o kojima se ne priča, a koje bi trebalo da zna svaka trudnica i buduća majka!

1. Ne morate odmah da osetite vezu s detetom

Ljubav na prvi pogled između majke i tek rođenog deteta postoji, ali nije toliko česta koliko se o tome priča. Iako će s vremenom veza postati vrlo snažna, to ne znači da će se ona pojaviti na prvi pogled. 

Novopečene majke nakon porođaja često budu iscrpljene, prestrašene i zbunjene zbog čega ne osete odmah povezanost s detetom. U tome imaju ulogu i hormoni koji su nakon porođaja u disbalansu, a na to žene ne mogu da utiču. Važno je znati da je to sasvim normalno i da niste nikakav izuzetak ili loša majka. 

2. Ne odbijajte pomoć

Iako ste navikli da kućne poslove obavljate sami, većina majki pokušava da i dalje ostanu nezavisne i samostalne. Ali dolazak deteta u porodici može da bude poprilično naporan posao koji traje dan i noć i zato je svaka pomoć i više nego dobro došla.

Dozvolite partneru, porodici i prijateljima koji žele da pomognu da maksimalno učestvuju u vašem životu, a kada osetite umor i iscrpljenost, nemojte da se stidite da pitate jer to je normalno i prirodno.

3. Verujte svom instinktu

Isto tako, većina žena strahuje od pitanja – kako ću znati? Kako ću znati da li je dete sito, kako ću znati da li je zadovoljno i boli li ga šta, kako ću znati ako nešto nije u redu – samo su neke od muka koje prolaze kroz glavu novopečene majke.

Verovali ili ne, majke imaju instinkt koji im je podarila priroda i koji će s vremenom postajati sve izraženiji. Ali, isto tako, novi životni zadatak donosi sa sobom i brojne nedoumice. Zapamtite da ni jedno pitanje nije suvišno i zato se ne ustručavajte i otvoreno recite što vas muči.