NAJVEĆA DILEMA RODITELJSTVA: Da li vaše dete treba da spava IZMEĐU VAS u bračnom krevetu?

Porođaj
Pixabay.com

Dopustiti detetu da spava s vama u krevetu ili ne, jedno je od pitanja koja gotovo uvek rezultiraju žustrim raspravama.

 

Tačan odgovor, nažalost, ne postoji. Ako dopustite detetu da spava s vama, rizikujete da ga kasnije jako teško odviknete od toga. No, opet, tu ima i mnogo prednosti koje detetu uskraćujete ako mu zabranite da spava s vama.

Šta je idealno za dete?

Zlatna sredina dobra je i za dete i za vas. Dajte detetu do znanja da ne može stalno spavati s vama, no ako poželi da se ušuška uz vas ujutro ili vikendom, nemojte mu braniti. Tako ćete i vi imati dovoljno vremena za maženje, a istovremeno nećete morati da strahujete od toga da ćete razmaziti dete i dopustiti mu razvoj loših navika.

Prednosti

Dete u vaš krevet ulazi iz potrebe za nežnošću i sigurnošću. Kada mu dopustite da spava u vašem zagrljaju, činite dobro za detetovo samopouzdanje i produbljujete odnos s njim. Istraživanja su pokazala da čak 50 odsto dece mlađe od šest godina deo noći provede u roditeljskom krevetu. Kod malene dece su koristi višestruke jer majke koje doje imaju češće noćne podoje ako je dete s njima u krevetu. Samim tim, detetov imunitet biće jači, a dete i kasnije tokom razvoja zdravije. Glavna dobrobit spavanja u krevetu s roditeljima svakako je za novorođenčad. Naime, rizik od iznenadne dojenačke smrti (SIDS) je znatno manji kada beba spava s roditeljima u odnosu na to kada spava u krevecu. Razlog tome je taj što beba spavajući s mamom i tatom kopira njihov obrazac disanja i ne upada u najdublju fazu sna u kojoj je rizik od SIDS-a najveći.

Mane

Mnogo stručnjaka i dalje smatra da ćete dete razmaziti ako mu dopustite da spava s vama u krevetu. Verovatno se uopšte nećete naspavati jer ćete sve vreme biti oprezni da ne udarite dete. Dok je dete s vama u krevetu, možete zaboraviti na intimnost s partnerom. Kod partnera u čijoj postelji se češće pojavljuju mališani seksualni odnosi su znatno ređi. No, roditeljima to uglavnom ne predstavlja problem jer su svesni da će deca vrlo brzo odrasti i spavanje s mamom i tatom im više neće biti ni na kraj pameti.