NAJVEĆA KOLEKCIJA VISKIJA NA SVETU: Da ne poverujete KOLIKO BOCA jedan čovek ima!

Najveća privatna kolekcija viskija jednog američkog ljubitelja tog pića, danas je ponuđena na prodaju na aukcijskom sajtu, a cena pojedinih boca mogla bi porasti do milion funti.

Viski Rakija Čaša Alkohol
Pixabay.com

Zbirka koja se sastoji uglavnom od škotskog viskija od slada (Single Malt), i sadrži više od 3.900 boca, koje je sajt “Whiskyauctioneer.com” nazvao “savršenom kolekcijom”, biće prodata u dva dela. Prvi deo se prodaje od danas do 17. februara, a drugi deo će na prodaju od 10. do 20. aprila.

Ova prodaja u dve faze ima za cilj da “kupcima pruži vreme da istraže kolekciju u svim njenim raznovrsnostima”. Neke boce nisu nikada ili su retko viđene na aukcijama, objasnio je specijalizovani sajt za aukcije.

U prvom delu je ponuđeno 1.949 boca, uključujući jednu vrlo retku bocu “Macallan Valerio Adami”, viskija destilovanog 1926. godine koji je u bačvama odležao 60 godina.

Prošle godine, jedna boca viskija iz te škotske destilerije, takođe destilovana 1926. godine i flaširana 1986. godine, oborila je rekord na aukciji u Londonu sa 1,45 miliona funti (gotovo 1,7 miliona evra).

Boce koje se prodaju potiču iz kolekcije pokojnog Ričarda Gudinga, Amerikanca iz Kolorada koji je decenijama stvarao “savršenu kolekciju” viskija, redovno putujući do Škotske u potrazi za retkim flašama.

Za Iana Mekluna, osnivača “Whisky Auctioneer”, “raznolikost” te kolekcije čini je posebno zanimljivom. U njoj “postoji nešto za sve ljubitelje viskija: od početnika-kolekcionara do iskusnih poznavalaca koji žele da usavrše svoju kolekciju”, rekao je on.

Beki Paskin, ekspertkinja za viski, ističe medju ključnim bocama viski destilerija koje više ne postoje: “Old Orkney” destilerije “Stromness” iz 1930-ih i viski destilerije “Dallas Dhu” iz 1921. godine.

“Dragoceno piće u tim bocama “predstavlja eru koja više ne postoji. Te boce nam omogućavaju da doživimo jedinstven trenutak u vremenu”, rekla je ona u saopštenju.

loading...