NAJVEĆE GREŠKE U KUHINJI: Budite savršena domaćica i izbegnite promašaje kuvara amatera

Kuhinja
Pixabay.com

Sigurno ste bar jednu od ovih grešaka počinili nekada, a možda je činite neprekidno. Sad je pravo vreme da se otrgnete od ovih navika.

 

Samo jedan mali pogrešan korak može da utiče na to da preukusni specijalitet postane loš. Poslušajte ove savete i izbegnite najčešće greške koje svaki kuvar amater bar ponekad učini.

Nepravilno pečenje mesa. Nikada ne spremajte meso tek izvađeno iz zamrzivača. Središte će ostati sleđeno i neće se pripremiti kao spoljni slojevi. Izbegnite serviranje sirovog, neskuvanog mesa tako što ćete ga izvaditi iz zamrzivača 15 minuta pre pripreme.

Niste dobro pročitali recept. Zaboravili ste da u tiganj sa mesom dodate iseckani beli luk ili soja sos? Nemojte da žurbate i da se zbunjujete – pažljivo pročitajte instrukcije i prođite kroz svaki korak procesa pripreme, kako ništa ne biste smeli s uma. Proverite da li imate sve sastojke i opremu potrebnu za pravljenje specijaliteta.

Sipate ulje ili namirnice u hladan tiganj. Ako stavite sastojke u hladan tiganj, meso ili druge namirnice će upiti ulje i postati gnjecave, te će se i još više lepiti za tiganj. Zagrejte tiganj pre nego što bilo šta u njega stavljate, kako bi vam se namirnice valjano pripremile.

Ne začinjavate i ne probate hranu tokom kuvanja. Ako začinite hranu pre ili tokom pripreme, začini će uraditi ono što im i jeste posao – staviće akcenat na ukuse mesa i povrća. Zapamtite da treba da začinjavate i isprobavate jelo dok ga kuvate. Ako začinite i probate hranu pošto je jelo skuvano biće prekasno za doterivanje ukusa.

Ne pravite gužvu u tiganju. Ako pretrpate hranu u tiganju namirnice će se kuvati na pari umesto da se prže, a to će im izmeniti i ukus i teksturu. Kuvajte u više turnusa ili u dva tiganja kako biste uštedeli vreme.