NAJVEĆE ZABLUDE O ČIŠĆENJU: Verujete da ste se rešili prljavštine, ali prava istina će vas razočarati

Kuća uvek treba da je čista i tu dileme nema. Ipak, brojne su zablude oko legla bakterija i izvora zaraze, pa kruže raznorazni mitovi kako bi zapravo trebalo da održavamo svoj dom. 

Kuhinja
Pixabay.com

Toalet je najprljavije mesto u kući

Mada mnogi tako misle, toalet ipak nije najprljavije mesto u kući već – sunđerčić za pranje sudova. Daska na WC šolji je uglavnom suva i hladna, za razliku od sunđera, a bakterije vole baš vlažna i topla mesta. Zato ih na sunđerčiću ima 400 puta više nego na dasci u kupatilu.

Sapun ubija bakterije

Sapun ne ubija bakterije, već pomaže da se one isperu sa kože. Zbog toga antibakterijski sapuni nemaju nikakvu naročitu svrhu. Dovoljno je samo 20–30 sekundi pranja ruku običnim sapunom i toplom vodom i otklonićete skoro sve bakterije.

Jedino antibakterijska sredstva dobro čiste

Većina mikroorganizama je bezopasna, pa su antibakterijska sredstva uglavnom bespotrebna. A budući da mogu da naruše pH ravnotežu, i nisu poželjna. Osim za fine i osetljive površine, sredstvo na bazi sirćeta biće sasvim dovoljno.

Prljavština nastaje sama od sebe

Iako se čini da dolazi niotkuda, većinu prljavštine u kući stvaramo mi sami. Sva prašina je zapravo skup mrtvih ćelija naše kože, kose i tkanina. I ako znamo da čovek svakog minuta gubi oko 40.000 ćelija kože, jasno je zašto je kuća prljavija kad gosti odu.

Kuhinjske daske za sečenje su pune bakterija

Ako ih redovno i temeljno čistite, drvene i plastične daske za sečenje nisu nikakva opasnost. Drvo zbog smole i eteričnih ulja ubija klice, a neke vrste drveta sadrže i tanin koji ubija klice. Osim toga, drvo se brzo suši, pa to dodatno ubija bakterije. A ako plastične daske perete u mašini, budite bez brige, temperatura od 60 stepeni ubiće sve što ne treba da bude na njima.