NAJVEĆI IZAZOV ZA SVE PLANINARE: Mesto do koga je TEŠKO STIĆI, ali je razlog da se tamo ode SAVRŠEN (FOTO)

Planinarenje
Printscreen

Jedna od najuzbudljivijih planinarskih ruta na svetu i želja svih zavisnika od adrenalina nalazi se, nažalost nama na drugom kraju planete, u američkom Nacionalnom parku Zion, a reč je o stazi Angels Landing.

Ova staza ponos je Nacionalnog parka, a ide vrlo uskom, visokom stenom koja se izdiže iznad kanjona. Najviši vrh je na 1763 metra.

Poslednji kilometar staze prelazi se preko vrlo uskog kamenog grebena za što je potrebna potpora, a postavljeni su lanci za koje se morate držati. Nije dozvoljeno stajanje na rubu ili penjanje po kišovitom vremenu ili za vreme jakih vetrova. Tako da ova staza ne privlači previše penjača.

Ipak, pogled sa nje je više nego impresivan. Već pred kraj staze kanjon Zion se vidi u oba smera.

Zanimljiva priča prati i nastanak imena i staze. Dok su istraživali kanjon početkom 20. veka, četvorica Amerikanaca pogledali su prema monolitu i komentarisali kako se samo anđeo onde može spustiti. Tako je i stena dobila ime. 

Ovu stazu dugu 8 kilometara možete prepešačiti za 5 sati. Strm uspon olakšava dobro održavana staza. Upravnici parka preporučuju da se planinarenje započne ujutro, a ukoliko se krene kasnije popodne, treba se paziti da se sa staze spusti pre mraka. 

Najbolje ju je prepešačiti od proleća do jeseni, iako je moguće i tokom suvih zima.