NAJVITALNIJA BAKA NA BALKANU: Postidećete se kada vidite šta sve može baka Ivanka u desetoj deceniji (VIDEO)

Baka Ivanka godine ne broji, a nas je postidela koliko toga može i radi sama u 10. deceniji. A na sve to je i - beskrajno duhovita i pravi optimista!

YouTube printscreen/Vijesti online

Baka Ivanka u desetoj deceniji brine o imanju kao da joj je pedeset. Za čas se popne na plast sena, sama cepa drva za ogrev, a može i da potrči i to dosta brzo…

Baka Ivanka Kljajević (93) iz sela Bliškovo u Crnoj Gori možda je najvitalnija baka na Balkanu. Iako je prešla devedesetu, težak posao joj nije stran, pa može i da potrči, i to dosta brzo.

U desetoj deceniji života odmara se tako što prede vunu i plete čarape, pišu Vijesti. Ima ćerku, tri sina, dvanaestoro unučadi i troje praunuka. Ipak, koliko god da joj pomažu, baka Ivanka i pod stare dane voli da uzme stvari u svoje ruke. Očas se popne na plast sena, da posloži.

Svi rade, svi mi učine, ali ćoškove ja najbolje namirim. Da li je paučina, da li je prašina, koliko mogu sredim. Bogu hvala – kaže ova fenomenalna baka.

Najviše je ponosna na svoje unuke, atletske šampionke, čije brojne medalje i pehare sa ponosom čuva. Ima ih na desetine.

Tokom leta je na katunu, čuva stoku. Deca je obiđu, pa odu.

Dođu na dan, dva, idu. Sad sam smanjila broj krava – kaže baka Ivanka.

Ipak, najveća joj je radost kada ih leti sve okupi.

Decu sam školovala, ja nisam, al sam pametna. Znam da pišem, ali ćirilicu, latinicu ne znam. Matematiku znam u glavi, ali olovkom ne znam – kaže Ivanka.

Toliko je hitra da je i kamera jedva uhvati. Samo što je sletela sa sena, preskočila je ogradu… U desetoj deceniji sama seče drva, to joj je dokaz da i dalje može da radi i da je još života pred njom.

Malo je trnovit život bio, ali Bogu hvala, živelo se. Sejalo se žito, vrlo se, čuvalo se, kuća, tor. Čuvale se ovce – priča baka Ivanka.

Sigurna ruka i njen rad govore koliko je ova žena jaka. Ipak, kaže, važno je imati pravog čoveka kraj sebe, koji će ženu da poštuje, da se dogovoraju supružnici, da bude domaćin.

 Kod mene je bilo tako – kaže Ivanka.

Čeka maj da ode na katun, da tamo provede leto. Češće je sada obilaze, jer nekad, kako kaže, posustane.

Nekad malo zakovrnem, budem bolesna, pa komšije dođu u pomoć. Ja se borim onoliko koliko mogu. Prođe sve, pa idem u pečurke da berem. Jedne godine sam i pare uzela za pečurke, uzela sam 500 evra, ali to je bilo pre desetak godina – priča baka.

Lisičarke bere svake godine, a dok ne dođe leto da krene u brda, brine o imanju i kući i to sa takvom vedrinom kao da još nije zašla ni u petu deceniju života.