NAJVOLJENIJI CVET NA SVETU: Čak i ako ne volite biljke postoje DOBRI RAZLOZI da u dom što pre UNESETE RUŽE

Ruža nije samo najvoljeniji cvet na svetu i onaj koji je najčešći izbor kada se kupuje cveće povodom nekog bitnog događaja, već je i simbol ljubavi. Iako to često zaboravimo ili potcenimo, ruža je cvet koji najbolje reprezentuje ljubav.

ruža
pixabay.com

Cvetom možete pokazati na najlepši način koliko vam je stalo do nekoga, pokazati pažnju i zahvalnost. Ne morate čekati praznike i rođandane, uradite to već danas. Obradovaćete nekog, to je sigurno!

Ruže su odličan izbor za gajenje u dvorištu i vrtu. Nisu previše zahtevne, a zahvaljujući velikom izboru boja i vrsta ruža, mogućnosti za dekorisanje dvorišta su zaista ogromne. Uživanje u njihovom mirisu i izgledu sigurno neće izostati.

Simbolika ruže

Pixabay.com

Od drevnih dana, ruža je poznata kao simbol ljubavi. Međutim, ruža se može dovesti u vezu i sa empatijom i tugom.

Dakle, od najranijih društva ruža je spajala ljude, veličala ljubav, prijateljstvo, život, ali i pokušavala da odnese svu tugu i bol koja je unesrećene zadesila.

Neverovatne činjenice o ružama

Da li ste znali da je ruža  jestiva, da može trajati dugo, da se pominje u Bibliji i odličan je izvor vitamina C? Evo još zanimljivih činjenica o ružama za koje verovatno niste čuli.

Najveća ruža na svetu

Nikita K. Rulhoksoffski je čovek koji je uspeo da uzgoji ružu koja je postala najveća ikada poznata ruža. Bila je ružičaste boje i iznosila približno 33 inča (oko 84cm) u prečniku.

Najveći ružin grm na svetu je bela Lejdi Banksia, u Tombstonu u Arizoni. Grm ove ruže se širi preko luka koji pokriva preko 9.000 kvadratnih metara.

Sa druge strane, pupoljci najsitnijih ruža su veličine zrna pirinča.

Veruje se da je najstarija živa ruža na svetu stara 1.000 godina

Raste uz zid Hildeshajm katedrale u Nemačkoj i njeno postojanje je dokumentovano još 815.godine nove ere. Prema legendi, žbun ruža simbolizuje blagostanje grada Hildeshajma. Dok god cveta, Hildesheim će opstajati.

Godine 1945. saveznici su uništili katedralu, a grmlje ruže je uprkos svemu preživelo. Njeni koreni su ostali netaknuti ispod ruševina, a ubrzo je grmlje opet postalo snažno.

Crne ruže ne postoje

Ono što se uglavnom naziva crnom ružnom je ruža tamnocrvene boje ili specijalna vrsta ruže iz Turske koje se pod određenim svetlom u našem oku može prikazati kao crna, ali i ona je tamnocrvene boje. Danas se čestofarbaju ruže, pa ih tako veštački ofarbane možemo naći u svim bojama.

Ruže mogu dosta visoko narasti

Najviša ruža zabeležena do sad je viša od 7 metara. Uz to, postoji preko stotinu vrsta ruža.

Najskuplja ruža na svetu

Ruže
Sxc.hu

Najskuplja ruža na svetu je sorta koja je nastala 2006. godine zahvaljujući proizvođaču ruža Dejvidu Ostinu. Njemu je za ovu sortu trebalo 15 godina ulaganja i 5 miliona dolara. Njegova ruža je dobila ime Julija i danas se smatra jednom od najskupljih.

Postoje jestive ruže

Određene vrste ruža daju plodove u vidu crnih ili tamno ljubičastih bobica, koje su jestive i spadaju u kategoriju voća. Ti plodovi bobica su bogati vitaminom C, zato se i koriste kao sastojci prilikom pravljenja marmelade, želea ili džema

Najveća bašta ruža na svetu

Kavrilja (Cavriglia) u Italiji je najveća privatna bašta na svetu na kojoj se uzgajaju ruže, ima više od 7.500 različitih vrsta ruža.

Ruža kao nakit

Drevni Rimljani su ružama ukrašavali svoje spavaće sobe, a Rimljanke su ih nosile na grudima kao obavezni nakit. Postojalo je verovanje među Rimljanima da se ono što se kaže pod ružom smatra velikom tajnom.