Najvoljeniji novinar na svetu: TINTIN NAPUNIO 90 GODINA, a sigurno ne znate kako je zapravo NASTAO

Pre tačno 90 godina strip junak Tintin prvi put je video svetlost dana u dodatku belgijskog časopisa "Dvadeseti vek" ("Le Vingtieme siecle").

Wikipedia

Prva priča o simpatičnom reporteru, autora Žorža Remija poznatijeg kao Erže, zvala se “Tintin u zemlji Sovjeta”, a objavljena je u januaru 1929. godine.

Tada je to bila priča koju je naručio glavni urednik tog časopisa Norber Valez, koji je Eržeu kao izvor inspiracije dao knjigu o Moskvi pisca Žozefa Dujea, nekadašnjeg belgijskog konzula u Sovjetskom Savezu.

Do 1983. godine, kada je preminuo Erže, izašla su 23 stripa, a naknadno još sedam, koje nije nacrtao Erže.

Glavni junak stripa je mladi i naivni belgijski reporter Tintin kojeg verno u avanturama prati pas Milu. Serija stripova “Avanture Tintina” postigla je veliki uspeh širom sveta i prevedena na 50 jezika.

Avanture Tintina su prodate u 230 miliona primeraka. Među najpoznatijim avanturama su “Tintin u Kongu”, “Tintin u Americi”, “Plavi lotos”, “Slomljeno uvo”, “Rak sa zlatnim kleštima” i “Faraonove cigare”.

U Belgiji kao i u Francuskoj postoji razvijena kultura čitanja stripa. Mnogi junaci kao što Štrumpfovi, Asteriks, Spiru i Fantazio, Talični Tom, Tintin i Mačak su postali svetski popularni sa crtanim i dugometražnim filmovima.

Avanture Tintina u Srbiji objavljivane su u Politikinom zabavniku.