Falafel je najpopularnije izraelsko jelo koje sadrži sveže povrće i ubraja se u grupu brze hrane. Bezmesne okruglice falafel kuglice čiji je glavni sastojak leblebija izmislili su egipatski beduini, a s vremenom su postale rasprostranjene širom sveta. Danas su popularne širom sveta, a i u Srbiji polako dobijaju svoje mesto na svakodnevnom meniju. Lako se priprema i lagodno može da zameni glavni obrok, jer obiluje povrćem i služi se uz lepinju ili tortilju i salatu po želji.
Sastojci:
- 350 grama skuvane leblebije
- 5 češnjeva belog luka
- 2 kašičice praška za pecivo
- 4 kašike brašna
- 1 glavica crvenog luka
- 1 kašika proprženih semenki susama
- naseckani listovi svežeg peršuna i korijandera
- 250 ml sojine pavlake
- 1 kašičica slatke mlevene paprike
- ulje, so i biber
Priprema:
1. Leblebije ocedite i stavite u činiju zajedno s belim lukom, crvenim lukom, začinima i praškom za pecivo, pa štapnim mikserom izmiksajte dok ne dobijete glatku masu.
2. Po potrebi dodajte par kapi tople vode kako bi smesa bila vlažna i pogodnija za oblikovanje.
3. U glatku smesu dodajte ostatak sastojaka, pa sve dobro izmešajte, prekrijte i ostavite da odstoji pola sata. Nakon toga od smese oblikujte male kuglice. Dobro zagrejte ulje i u dubokom loncu i pržite kuglice do tamno smeđe boje.
4. Stavite ih na masni papir kako bi upio višak masnoće i poslužite uz lepinju ili tortilju i salatu.
Savet plus: Falafel možete oblikovati i kao pljeskavice umesto ćuftica, i poslužiti u lepinji kao hamburger.