Falafel je, je kao i humus bliskoistočni specijalitet koji postaje sve popularniji i na našim prostorima. Ova poslastica je možda jedino jelo koje se ujedno ubraja u brzu hranu i među zdrave i vegetarijanske specijalitete.
Smatra se da su falafel loptice izmislili još egipatski beduini kao poslasticu od lako dostupne leblebije. Danas je falafel poznat i popularan širom sveta, možete ga naručiti u fast food baru, ali i u elitnijim restoranima.
Falafel je nacionalno jelo Izraela, i najpoznatija brza hrana ove zemlje. Na ulicama Izraela falafel se peče u fritezi, služi se uz pita hleb uz humus, tahini (susamova pasta) i povrće. U kućnoj varijanti možete dodati malo ulja i peći ga u rerni na pak papiru.
Služite ga u lepinji ili na tanjiru na koji ste prethodno stavili humus, uz različito sirovo povrće i preliv po želji (grčki jogurt ili tahini pastu).
RECEPT – FALAFEL KUGLICE
Za dve osobe
Vreme pripreme: 40 minuta
Sastojci:
100 g leblebija
200 hummusa
3 kašike maslinovog ulja
6 kuglica falafela
veza peršunovog lista
5 kašika grčkog jogurta
Pita hleb
Leblebije potopiti u vodu i ostaviti preko noći da nabubre. Nakon toga ih skuvati, oljuštiti i sjediniti sa peršunom , korijanderom, prazilukom, limunovim sokom, belim lukom, biberom i 2 kašike brašna. Oblikujte loptice željene veličine i ubacujte ih u zagrejano ulje. Umesto dubokog ulja loptice možete peći u rerni na pak papiru.
Humus raširiti po tanjiru, dodati loptice i sveže povrće, služiti uz pita hleb.